- Økt lengde holder ikke

Finland foreslår 76 tonn og Sverige gjør forsøk med 90 tonn. Hvorfor kan ikke vi ha 60 tonn for tømmertransport? Spørsmålet stilles av Skogeierforbundet etter at regjeringen nå tillater 24 meter og 32 tonn på hengeren.

Både svenskene og finnene har i dag høyere vekter enn Norge. Så langt har svenske transportører måttet kaste av tømmer på svenskesiden for på lovlig vis kjøre i Norge.
Både svenskene og finnene har i dag høyere vekter enn Norge. Så langt har svenske transportører måttet kaste av tømmer på svenskesiden for på lovlig vis kjøre i Norge. Foto: Scania CV AB
Publisert Oppdatert
Samferdselsminister Marit Arnstad skar fredag igjennom og tillot lengre tømmervogntog.
Samferdselsminister Marit Arnstad skar fredag igjennom og tillot lengre tømmervogntog. Foto: Olav Heggø - Fotovisjon
Skogeierforbundet hilser regelendringen velkommen, men ønsker høyere totalvekter på plass. Arkivfoto.
Skogeierforbundet hilser regelendringen velkommen, men ønsker høyere totalvekter på plass. Arkivfoto.
Informasjon om de konkrete strekningene som nå åpnes for 24 meter tømmervogntog, blir lagt ut på vegvesen.no.
Informasjon om de konkrete strekningene som nå åpnes for 24 meter tømmervogntog, blir lagt ut på vegvesen.no. Foto: Copyright Scania CV AB

Skogeierforbundet gleder seg over at samferdselsministeren har skåret igjennom og tillatt lengder på opp mot 24 meter for tømmervogntog slik flere av våre naboland har.

Som kjent kan det ofte være et problem å laste lovlig innenfor det nå gamle reglelverket som kun tillot 22 meter totallengde. Årsaken ligger i skogsindustriens kapplengder for å utnytte tømmeret best mulig.

Nå har samferdselsministeren endret regelverket og tillater totalt 24 meter og 32 tonn totalvekt på hengeren.

Allikevel gjelder dette foreløpig bare riksveier og det kan ta tid før det blir tillatt på fylkesveier. Dermed hjelper det ikke så mye i første omgang.

Men et skritt på rett vei er det iallefall.

Les også: Tillater tyngre og lengre tømmertransport

- Vi svært tilfredse med at Marit Arnstad åpner for lengre tømmervogntog, sier rådgiver Dag Skjølaas i Skogeierforbundet. På forbundets nettsider forklarer de at de nye reglene vil forenkle transporten for de som opererer i grensetrakter både i Østfold, Hedmark og Trøndelag ettersom Sverige har de samme reglene.

Må følges opp med økt vekt

Samtidig minner de om et forslag om å øke den tillatte totalvekten til 60 tonn.

- Det er viktig å følge opp vedtaket om økte lengder med økt totalvekt. Derfor ber vi ministeren sende forslaget om 60 tonn på høring. For å effektivisere transporten og redusere kostnadene er det nødvendig med økt totalvekt, sier Skjølaas.

Finnene vil bli tungvektere

Skogeierforbundet skotter bort på både Finland og Sverige i argumentasjonen. Som TransportMagasinet tidligere har omtalt, ønsker finnene å bli Europas tungvektere og regjeringen selv foreslår 76 tonn istedet for dagens 60. Samtidig ønsker de å øke høydebestemmelsene.

Les også: Finnene vil ha 76 tonns lastebiler

Svenskene med 90 tonn

Også i Sverige har man de siste årene forsøkt diverse løsninger. I prosjektet "En Trave Till" - som oversatt blir noe slikt som "en tømmerbunt til" har svenskene fraktet tømmer på sine landeveier med 30 meter lange kjøretøy med 11 aksler og 90 tonn totalt. Resultatet er 20% mindre drivstofforbruk.

- Forsøkene i Sverige viser også at slike endringer kan gjennomføres uten at det gir mer veislitasje eller større ulykkesrisiko, påpeker Skjølaas.

Les også: Tommy Rustad - Tømmersjåfør med hjelmlengsel

Les også: Tømmer på fransk manér

Les også: 32 meters vogntog: "Ingen stor forskjell"

Les også: En sjelden DAF i skogen

Trafikksikkerhetsmessig kan man med 24 meter lovlig forlenge draget mellom bil og henger. Dermed slipper man overheng og blir mer sikre i trafikken. Dessuten er man litt mindre "kriminell" enn tidligere.
Trafikksikkerhetsmessig kan man med 24 meter lovlig forlenge draget mellom bil og henger. Dermed slipper man overheng og blir mer sikre i trafikken. Dessuten er man litt mindre "kriminell" enn tidligere. Foto: Scania CV AB