Overrasket over at Kleppa slipper straffeskatt

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) slipper straffeskatt for et gullarmbånd hun fikk i gave. Det overrasker ekspertene.

Publisert Oppdatert

Verdien av Kleppas armbånd er satt til 15.250 kroner, og dette beløpet legges til inntekten hennes for 2007, men uten at hun ilegges straffeskatt, opplyste Samferdselsdepartementet i en pressemelding før jul.

Flere eksperter uttrykker nå overraskelse over avgjørelsen, skriver VG.

- Hun har fått en betydelig mildere behandling enn det mange andre skatteytere i Norge har vært utsatt for, sier redaktør Tom Staavi i bladet Dine Penger.

- Veldig merkelig?

Kleppa innrapporterte aldri armbåndet til ligningsmyndighetene fordi hun mente hun aldri hadde tatt det i privat eie selv om hun beholdt gaven hun fikk i mai 2007. Skatt Vest er uenig i hennes tolkning, men bestemte altså i desember at hun ikke skal ilegges straffeskatt.

- Vanlige folk som glemmer å føre opp inntekter får 30 prosent tilleggsskatt nærmest uansett. I lys av det synes jeg det er veldig merkelig at statsråden slipper unna straffeskatt, sier siviløkonom og redaktør i Skattebetaleren, Stig Flesland.

Også professor i skatterett ved Universitetet i Oslo, Frederik Zimmer, er enig.

- Jeg kan ikke si noe mer sofistikert enn at jeg var forbauset over avgjørelsen, når vi vet hvor lett man ellers tar i bruk tilleggsskatt, sier han.

Vil ikke offentliggjøre?

Skatteprofessor Terje Hansen ved NHH mener at Kleppa har sluppet straffeskatten fordi hun har levert armbåndet tilbake til giveren, Fiskerstrand Verft.

Verken skatteetaten eller Kleppa selv vil offentliggjøre begrunnelsen for vedtaket. Kleppa vil ikke offentliggjøre brevet, selv om hun i en pressemelding 10. september i fjor sa at hun ville gjøre svaret offentlig kjent.

Selv om Magnhild Meltveit Kleppa slipper ekstraskatt, må hun betale vanlig skatt ettersom verdien av armbåndet er blitt lagt til inntekten hennes.