Politiet kunne ikke hjelpe!

I går, onsdag 4. mars, ble politiet varslet om tre dårlig skodde tyskregistrerte vogntog som rullet ut av en ferge i Nord-Norge. Men politiet hadde ikke kapasitet og håpet at vogntogene skulle ende i grøfta før det skjedde en ulykke. Skal det virkelig være slik?

Publisert Oppdatert

Hver vinter går diskusjonen høyt rundt utenlandske vogntog på norske vinterveier. Mange mener at alle tunge kjøretøy som kommer inn over grensene burde vært kontrollert for dekk og kjetting, men dette er en nærmest umulig oppgave. Bare på E6 over Svinesund kommer det i gjennomsnitt 2200 tunge kjøretøyer i døgnet. Da sier det seg selv at det er en utfordring.

Derfor er det ekstra ille å høre at politiet ikke kan gjøre noe når de får servert syndere på et sølvfat.

Vi har fått en oppgitt telefon fra en kar nordpå. Han er tidligere langtransportsjåfør, men jobber nå som mannskap på en ferge som trafikkerer strekningen Ågskaret - Forøy på riksvei 17 i Meløy kommune. I dag hadde de hatt med seg tre tyske vogntog på turen. Med alle utforkjøringer og ulykker med utenlandske vogntog friskt i minne, bestemte vedkommende seg til å ta en nærmere titt på kjøretøyene.

- Det snødde tett ute og temperaturen lå på rundt null grader. Vogntogene bestod av toakslede trekkvogner med tilhørende semitrailere etter. Jeg sjekket kjøretøyene nøye før de kjørte av ferga. Ingen av dem hadde med seg kjettinger, og dekkutrustningen bestod av europeiske sommerdekk, ikke seipede vinterdekk. Jeg syntes dette var så ille at jeg ringte til operasjonssentralen hos politiet. Der takket de for opplysningene, før de sa at de ikke hadde tid eller ressurser til å ta seg av dette. Politimannen jeg snakket med skjønte min bekymring og sa at "vi får håpe de går i grøfta så veivesenet kan ta seg av dem, sier innringeren oppgitt.

Han legger til at sjansen for at vogntogene skal treffe andre trafikkanter og på den måten kanskje forårsake en alvorlig trafikkulykke er like sannsynlig som at de skal havne i grøfta.

- Jeg blir litt oppgitt. Her får politiet servert trafikksyndere på et sølvfat, men så foretar de seg ingenting i sakens anledning! Det er for ille. Hvordan skal vi komme dette til livs hvis ikke myndigheten kommer på banen, undrer han seg.

For egne regning kan vi ikke annet enn å være enig med vedkommende. Den store mengden utenlandske vogntog skaper store trafikale problemer hver vinter, men de forårsaker også alvorlige ulykker. Den eneste løsningen slik vi ser det er å bevilge penger til kontrolletatene slik at det kan innføres 24 timers kontroller ved alle grenseovergangene. De som ikke har utstyret i orden må nektes adgang. Ok, det kommer sikkert til å skape masse kaos i starten, men etter kort tid vil jungeltelegrafen sørge for at de aller fleste vet at de får trøbbel, hvis de kommer til Norge med kjøretøyer som ikke er utstyrt for å takle de tøffe forholdene vi har her oppe i nord.