Refleks i bevegelse best

Refleks på knær, albuer og håndledd gjør fotgjengere mer synlige enn om de bruker refleksvest, viser ny forskning.

Publisert Oppdatert

Hver høst blir fotgjengere påkjørt i mørket fordi bilførerne ikke ser dem. Og det er eldre sjåfører som har størst problemer med mørkesynet.

- Svekket syn hos eldre gjør at de reagerer senere på alt som skjer i trafikken, spesielt i mørket, sier professor og optiker Joanne Wood ved Queensland University of Technology i Brisbane, Australia.

Hun benytter en lukket forskningsbane for bilkjøring. Der har hun og et forskerteam i mange år undersøkt sammenhengen mellom dårlig syn og bilkjøring.

Bevegelse best

Hun ble overrasket over at mange eldre hadde vansker med å se fotgjengere som gikk med lys refleksvest over svarte klær.

- Det var liten forskjell på om fotgjengerne hadde refleksvest eller hvite bomullsklær uten refleks. Bilførerne så dem dårlig. Men da vi utstyrte fotgjengerne med samme mengde refleksmateriale på bevegelige ledd som knær, albuer og håndledd, oppdaget alle bilførerne dem, sier professor Wood til Newswire.

Hun mener mennesker generelt, og eldre spesielt, oppfatter refleks som beveger seg raskere enn mer statisk refleks.

- Denne kunnskapen bør få konsekvenser for hvor vi plasserer refleksen når vi er ute og sykler eller går i trafikken, sier hun.

Norges Optikerforbund understreker at det er viktig å bruke refleks, og refleksvest er bedre enn ingen refleks.