Rekordvinter for bilbergerne

Bilbergerne er i ferd med å legge bak seg sin mest hektiske vinter noen gang. Falck økte antall oppdrag med 30 prosent fra fjoråret, som også var en rekordvinter.

Publisert Oppdatert

Det viser samletall for desember, januar og februar.

- Med unntak av to uker i februar har vi i år hatt en økning i antall telefonhenvendelser hver eneste uke siden starten av januar, sier avdelingssjef Irene Røsholt ved Falcks vaktsentral.

I vinter har folk kjørt seg mer fast, kjørt mer i grøfta og hatt større startvansker enn noen gang før. Sammenlignet med den mer normale vinteren i forfjor har det vært en økning i assistanser på over 50 prosent.

- Jeg husker ennå datoen 18. desember, for da kom det snø på Vestlandet. Det nærmest eksploderte på sentralen her. Noe av det mest unormale med denne vinteren er at det har vært snøkaos i byer som Bergen og Stavanger. Ikke bare en, men flere runder, sier Røsholt.

Det er heller ikke vanlig med så lange sammenhengende perioder med bare kuldegrader, slik det har vært mange steder i de sør- og østlige delene av landet i vinter.

I de tre nordligste fylkene har det derimot vært mye roligere enn normalt for Falck. Her kom den ordentlige vinteren først nylig.

60 000 telefoner

Januarkulden på Østlandet sørget for det største hoppet i statistikken i år. På landsbasis var det dobbelt så mange som behøvde hjelp på grunn av flatt batteri eller andre startvansker, tre ganger så mange som for to år tilbake.

- I januar hadde vi nesten 60 000 telefonhenvendelser hit. Vi klarer dessverre ikke å bemanne opp for å ta slike topper. Men folk har vært forståelsesfulle for at de til tider har måttet vente. Det har vært svært få henvendelser fra misfornøyde kunder, sier Røsholt.

Mange bileiere har måttet investere i nytt bilbatteri i vinter. Korte turer i kulda, kombinert med elektronikk som går på fullt, har gjerne vært medvirkende årsaker til at det gamle takker for seg.

- Servicefolkene våre har sett mange batterier i vinter som bærer preg av dårlig vedlikehold. Stell pent med batteriet ditt, så varer det mye lenger, sier hun.

Spår roligere påske

I påsken får bilbergerne normalt mer å gjøre igjen. I år kan det paradoksalt nok bli roligere. - De siste årene har mange av påskeoppdragene bestått i å hjelpe bilister som har begitt seg opp i fjellheimen etter at de har lagt om til sommerdekk. I år venter nok mange med å legge om siden det fortsatt er såpass vinterlig, sier Irene Røsholt i Falck.

Datoen for piggdekkskifte følger påsken, og i år må piggdekkene av senest 12. april. Men er det behov for piggdekk der du skal kjøre etter den datoen, sier reglene at du skal beholde dem på.