Risikerer 20 dagers fengsel etter sølesprut

En 19-årig sjåfør fra Ringsaker risikerer 20 dagers fengsel for uaktsomt å ha sprutet sølevann på en politimann i tjeneste. Er rettssystemet i i ferd med å gå helt av hengslene?

Publisert Oppdatert

På fredag behandles en, i våre øyne, noe spesiell sak i tingretten på Hamar. Det er politiet som anklager en 19-årig sjåførlærling for uaktsom kjøring. Vi vet knapt om vi skal tro våre egne øyne da vi leser sakspapirene, og undres sterkt hvorvidt dette er rett bruk av ressurser eller en ren hets mot sjåførstanden.

I mars kjørte 19-åringen lastebil forbi Ringsaker kirke. Det var mye vann i vegen, der det var 60-sone. Sjåføren forteller til Hamar Arbeiderblad at han ble oppmerksom på en politipatrulje som sto i en innkjøring og pratet med en bilist. Han senket farten og skriveren viser at han passerte patruljen i 40-45 km/t.

Sekunder senere kom blålysene på, og sjåføren stanset i første busslomme og tre politimenn kom ut. En av dem, en aspirant, beskyldte sjåføren for uaktsom kjøring ettersom han hadde fått en sølesprut på uniformen.

- Buksebenet hans var riktnok nok vått, og jeg ble bedt om å godta en bot som etter sigende ville bli mellom 2000-4000 kroner. Dette aksepterte jeg, men ingenting ble skrevet ned.

Så langt kan vi følge saken. Kanskje kjørte sjåføren noe uaktsomt, og vi kan naturlig nok ikke ta stilling før vi har hørt politiets versjon. Men det er størrelsen på boten som provoserer oss. Det som skjer senere er nemlig følgende:

- Noen uker senere ramlet en bot på hele 10.000 kroner inn i postkassen, forteller lastebilsjåføren. Politijurist Richard Røed ved Hedmark politidistrikt synes 10.000 kroner eller fengsel i 20 dager er en passende straff.

Til sammenlikning må man kjøre i 96 km/t i 60-sone for å utløse et gebyr på 10.000 kroner. NLF bistår 19-åringen med advokat i straffesaken på fredag.

Tungt.no ble tipset om denne saken fra en leser med følgende utsagn: "Jeg jobber ikke innen transport, men verden er gal og her er vel et eksempel på blodig urettferdighet?"

Det er vanskelig å være uenig.