Røde lamper mot "ghost riders"

Danske Vejdirektoratet ser med bekymring på såkalte "spøgelsesbilister", de som havner på feil side av motorveien. Nå oppgraderer de merkingen på rampene.

kjøreretning innkjøring forbdt

kjøreretning innkjøring forbdt

Publisert Oppdatert

Flere alvorlige trafikkuhell med såkalte spøkelsesbilister i det seneste har gjort spørsmålet om problemet særdeles aktuelt i Danmark, og spesielt på Sjælland.

- Mere målrettede advarsler mod spøgelsesbilister er meget aktuelt, sies det hos Vejdirektoratet i København.

På motorveien rett nord for Rødby omkom en kvinne i en møtende bil i det en spøkelsesbilist kom ned avkjøringsrampen i høy hastighet. Føreren ligger fremdelse bevisstløs på sykehus på Sjælland.

På motorveien på Fyn, ved rasteplassen Rønnede mellem Odense og Nyborg, kom fire mennesker til skade på grunn av en spøkelsesbilist, en person ble alvorlig skadet

På den sønderjyske motorveien kjørte en tilsynelatende alkoholpåvirket spøkelsesbilist inn i en annen bil, der føreren ble alvorlig skadet.

Dette er hendelser med bare noen dagers mellomrom.

Oppfriskning og fornyelse

- Vi frisker opp den eksisterende oppmerkingen, skifter ut slitte lystavler og andre merkinger, så man kan se dem tydligere, og vi legger nye oppmerking i veibanen sier Erik Randrup fra Vejdirektoratet til tungt.no.

Røde lys

- Vi har hatt forsøk i gang med røde lamper nedfelt i kjørefeltet på rampene, nærmere bestemt på syv sentrale steder, der motorveien ikke er av den nyeste sorten. Dette utvider vi nå med 11 nye steder. Det blir innstallet røde, blinkende lys nede i kjørebanen som er rettet mot de som kommer feil vei, slik at de ikke skal forstyrre de som kjører den rette veien opp på rampen.

- Vi vil også forsterke oppmerkingen med kjøreretningsskilt, slik at de blir tydeligere.

- Det kommer også bedre veibelysning, så det er tydeligere å se rampen og skiltene, siger Erik Randrup fra Vejdirektoratet i København.