Rotfast ungdom

Selv om jeg nå befinner meg på ”feil” side av 45-årsalderen, tror jeg fortsatt at jeg ikke har forandret meg en dritt siden ungdommen.

Tormod blogg

Tormod blogg

Publisert Oppdatert

Jeg er fortsatt på evig jakt etter kule T-skjorter, helst med USA- og amcar-inspirerte motiv, tøffe skinnjakker og svarte spisse sko. På mange av disse jaktturene har jeg hellet med meg, med det resultatet at garderobeskapet stadig fylles opp med nostalgisk tøy og ditto tilbehør.

Jeg har vært opptatt av bil siden før jeg kunne snakke, som toåring kunne jeg alle bilslagene og delte min kunnskap med alle som måtte være i nærheten. Under en slik seanse i Stockholm på midten av sekstitallet, utbrøt min svenske tante at "Det där kan vel aldrig vara bra?".

I tenårene var nok bekymringen tilsvarende stor hos mine foreldre da jeg brummet rundt på mopeder, eller skulle på sene kveldsturer med kompiser for å se på biler og damer. I august 1980 kom den norske filmen "1958" på kinoene rundt om i landet. Jeg husker som om det var i går at jeg var med på cruising i forbindelse med at filmen ble satt opp på norske kinoer. Det var et par måneder før jeg fylte atten, og cruisingen foregikk i en patinert gammel Ford Customline fra 1954. Jeg kan ennå kjenne lukta fra interiøret på den bilen. Mmmm, deilige minner!

Siden den kvelden har jeg vært fullstendig hekta på gamle amerikanske biler, og interessen har ført til mange artige opplevelser. Helgene gikk stort sett med til å cruise rundt i ett eller annet gammelt "jern" fra the US of A. Som oftest i baksetet med en pils i neven, rock´n roll i høytalerne og høy stemning. Før jeg fikk egen amcar, var det om å gjøre å sitte på med andre, spleise på bensin og øl, samt ta en vakt bak rattet en gang i mellom. "Jernet" var alt fra 1958 Edsel Citation, via 1968 Cadillac cab til 1972 Buick Riviera.

Etter hvert ble egen amcar innkjøpt, en nydelig grønn og hvit 1954 Chevrolet Bel Air "todørs stolpe" som det het. Jeg kjørte selv midt i uka, men i helga var det om å gjøre å ha en sjåfør på bilen. Bileieren selv satt i baksetet med en pils i neven. Etter hvert ble bilen solgt og en "ny" 1954 DeSoto ble innkjøpt.

På mange av disse "raggarkveldene" i ungdommen stod humoren i fokus, en og annen practical joke ble også gjennomført. Som den kvelden vi ble nekta adgang til Hotell Victoria i Særp. Resultatet var at vi hektet av byens største smijernsport, som var montert på baksiden av hotellet, og stilte den opp foran hovedinngangen. Jeg glemmer aldri den illsinte vakta som stod på innsiden og ikke kom ut!

Uttallige amcartreff har blitt besøkt opp gjennom årene, og uttallige pils har blitt konsumert under disse seansene. En gang kjørte vi en hel natt for å komme til et amcartreff i Arendal. Seks personer i en Chevy Chevelle med ditto mengder drikke, førte til at unødvendigheter som telt og soveposer ble lagt igjen hjemme. Det gjaldt jo tross alt å prioritere!

Alt dette tilhører fortiden nå, en fortid som for ungene mine er veldig fjern, men føles som i går for meg. Gammel amcar, store mengder pils og telt og sovepose er ikke lenger en del av mitt liv. Nå er det moderne bil (men fortsatt made in USA), rødvin og hotell som gjelder når jeg skal på tur. Komfortalderen har tatt meg!

Allikevel rykker det litt i munnvikene når jeg leser rubrikkannonser i gammelbilblader. En 1948 Ford Coupé hadde gjort seg, eller hva med en lekker 1956 Ford Crown Victoria? Skal ikke se bort fra at en gammelbil dukker opp i gården igjen . Jeg er tross alt en rotfast ungdom på 46!