Scania i Irak

Med et kraftig fallende lastebilmarked i Europa, er det kanskje greit å finne nye markeder. Nå setter Scania i gang en lastebilfabrikk i et mildt sagt problematisk land – nemlig Irak!

scania hytte truck

scania hytte truck

Publisert Oppdatert

Det kraftig fallende lastebilmarkedet i Europa er selvsagt bekymringsfullt, ikke minst hvis man lever av å selge lastebiler. Da er det greit at det også finnes andre markeder å satse på, men å sette i gang produksjon i et av de uroligste landene i verden er kanskje ikke så enkelt. Scania har uansett valgt å prøve, og kanskje det går bra? De har uansett vært der før.

Tredje kvartal neste år skal alt være klappet og klart for Scanias nye monteringsfabikk i Irak. I de samme lokalene som de holdt til i på 80-tallet, nærmere bestemt i Iskandariyah, utenfor Bagdad, skal det fra neste år monteres ca. 500 kjøretøyer årlig. Dette etter at Scania har inngått en avtale med irakiske myndigheter.

I følge Scania vil fabrikken være designet for en produksjon på 3000 kjøretøyer i året. I følge avtalen skal Scania, i samarbeid med sin irakiske distributør, stå for montering og opplæring i den "nye" fabrikken. Planene er kalre for blant annet å montere komplette kjøretøyer som anleggsbiler og ferdig karosserte busser. Så får vi krysse fingrene og håpe at Scania opplever sin tilstedeværelse i Irak som bedre enn mange andre fra vesten har opplevd, og at de ikke opplever den totale ydmykelsen av at noen kaster skoene sine på ledelsen.