Sjåførenes "black-box"

Det begynte med en forespørsel etter noe som kunne ta opp video av eventuelle uhell i trafikken. Det endte opp med et egenutviklet kamera som gjør langt mer enn bare å ta opp den siste delen av turen.

Elomax GP3 Kamera

Elomax GP3 Kamera

Publisert Oppdatert

?Olav Reistad kjører selv lastebil og har sett og opplevd mye. Han føler at yrkessjåførene ofte får en dårlig behandling av myndighetene og mange situasjoner ender jo som kjent opp med førerkortbeslag. Etter å ha regnet på hvor mye det vil koste ham å miste lappen bare i en uke, ville han gjøre noe proaktivt.

Enkel løsning

Allerede i juni spurte han Bjørn Henning Johannessen om råd. Bjørn driver elektrofirmaet Elomax på Hønefoss. Bjørn kom snart opp med en løsning; et lite kamera som settes på en brakett i frontvinduet. Strømforsyningen får den av bilen (sigarettenneren) og den har kun en knapp som aktiverer den. Den tar opp video av kjøreturen med lyd og klokkeslett og lagrer dette på et SD-kort.

Nå er neste generasjon klar, en mer avansert modell som kom på markedet dagen før tungt tok turen til Hole. Den er på størrelse med en vanlig mobiltelefon og lagrer automatisk hendelsesforløpet ved en kraftig oppbremsing eller kollisjon. I tillegg lagres hele tiden den siste timen av turen, det eldste slettes automatisk.

Det finnes også enklere modeller som kun tar opp video, klokkeslett med eller uten lyd. Disse koster mellom 1500 til 2000 kroner får vi vite. Olav synes investeringen er lav i forhold til hva den gir av bevismateriale og muligheter for økt rettferdighet for yrkessjåfører.

Jeg er så fornøyd med kameraet at jeg nå vurderer å sette opp et eget for blindsonen, slår Olav Reistad fast.

Han har allerede blindsonekamera på sin Actros, men muligheten til å kunne ta opp og spille av et hendelsesforløp er en uvurderlig fordel, synes han.

Jeg ser på dette som en sikkerhet for å beholde jobben og eventuelt bli reinsvaska for alvorlige hendelser som jeg ikke har vært skyld i, forklarer Olav.