Skanska med gode erfaringer

Som ung fremadstormende anleggsarbeider fikk Svein Normann Hanssen i 1962 høre at det skulle bygges 800 kilometer med firefelts motorvei i sør Norge innen 1980. Dette prosjektet ble gitt opp på syttitallet og i 2008 stod det kun ferdig 416 kilometer.

Svein Normann Hanssen i Skanska.

Svein Normann Hanssen i Skanska.

Publisert Oppdatert

Om OPS (Offentlig Privat Samarbeid) er veien å gå for å unngå glemte løfter i fremtiden skal ikke sies sikkert her. Men at Svein Normann Hanssen, prosjektsjef i Skanska Norge er positiv til denne prosjektformen og hele prosjektfinansieringer er tydelig.

Gode erfaringer

Skanska er godt kjent med OPS-prosjekter fra utlandet og har vært med på pilotprosjektene her til lands. Å ha penger nok er avgjørende, han mener det er spesielt viktig med finansiering som dekker hele prosjektet, ikke bare årlige bevilgninger. Prosjektfinansieringer vil kunne gi lavere byggekostnader og kortere anleggstid. En annen sentral faktor for suksess er at partene samarbeider på et tidlig tidspunkt, slår han fast.

I et av pilotprosjektene deres; Orkedalsveien (E39) mellom Klett og Bårdshaug, 22 kilometer sørvest for Trondheim har vært en positiv erfaring. Det var ingen prisøkninger, ingen tvister (ingen advokattimer) og prosjektet ble ferdig 2 måneder tidligere enn planlagt. Svein er ikke i tvil, når man har ansvar for finansieringen selv blir det sterkere fokus på kostnadene. Man vil holde seg innenfor rammene og jobbe så effektivt som mulig mot målet.