Skurtresker på veien

Irriterer du deg over brede landbruksmaskiner som kjører på offentlig vei? Da bør du kanskje ikke lese videre. Nå er det nemlig snakk om å lempe ytterligere på reglene.

Publisert Oppdatert

Her i redaksjonen får vi fra tid til annen inn telefoner der innringerne klager på bredt landbruksutstyr som skaper problemer på offentlig vei. Landbruksnæringa har nemlig en mulighet til å kjøre landbruksutstyr med en bredde opptil 3,5 meter, fra bondegården og fram til jordene (og tilbake igjen) så lenge det ikke er snakk om avstander over 5 km.

På grunn av endringer innen landbruksvirksomhetene, har det vært ytret ønske om å få kjøre lenger enn de 5 kilometerne som hittil har vært tillatt. Nå kan det bli en endring på reglene.

Tungt.no har tidligere skrevet om dette. Les: I dag starter gjennomgangen av reglene

I ferskeste utgaven av Statens vegvesens avis "Vegen og vi" har de en liten artikkel om dette temaet. Der kommer det fram at Samferdselsdepartementet i våres satte ned en arbeidsgruppe som skulle vurdere ordningen. Nå har gruppa konkludert, om enn ikke enstemmig, og går inn for at avstandsbegrensningen bør oppheves. I følge "Vegen og vi" mener flertallet også at alle landbruksmaskiner med en bredde over 2,55 meter ikke bør kjøre over 30 km/t og at de må være skikkelig merket. Hvis utstyret er bredere enn 3 meter vil de ha krav til følgebil.

Dette er ikke organisasjonene i landbruket enige i.

- Vi i Norges Bondelag og Traktor- og Landbruksmaskinimportørenes Forening (TLIF) er uenige i krav om følgebil for all kjøring med utstyr bredere enn 3,0 meter, en maksimal hastighet på 30 km/t ved kjøring med utstyr bredere enn 2,55 meter, samt et forbud mot kjøring ved rushtid, sier bondelagsleder Nils T. Bjørke og Gunnar Thorud, leder i Traktor- og Landbruksmaskinimportørenes Forening.

Det står å lese på hjemmesidene til Norges Bondelag. På samme nettside påpeker bondelagslederen at bøndene kjører med bredt utstyr langs veien av nødvendighet. Ikke fordi de har lyst. Forslaget til regelendringer er nå sendt ut på høring med en frist til 15. desember.

For egen regning kan vi jo ta med at ikke alle som ferdes med landbruksutstyr på offentlig vei er sitt ansvar bevisst. En mørk høstkveld for en tid tilbake møtte vi en traktor som var fullstendig uten lys både foran og bak, mens føreren satt bak rattet iført refleksvest og hodelykt! Han burde i hvert fall hatt følgebil - både foran og bak.

Les også: Vil se på traktorreglene