Slik er de nye førerkortene

Fra neste uke utsteder trafikkstasjonene den nye førerkortmodellen. Men bare til dem som tar førerkort for første gang, fornyer førerkortet eller utvider førerretten.

Pilene viser hva som er nytt. Begge målføre på samme kortet, samt kortets utløpsdato.

Pilene viser hva som er nytt. Begge målføre på samme kortet, samt kortets utløpsdato. Foto: Ill.: Statens vegvesen

Publisert Oppdatert
En nesten usynlig sikkerhetsdetalj, men på baksiden er det prentet inn noen kjente verselinjer. "Vi er-e en nasjon vi med, vi små en alen lange". Diktet er gammelt, men nytt på førerkortet.

En nesten usynlig sikkerhetsdetalj, men på baksiden er det prentet inn noen kjente verselinjer. "Vi er-e en nasjon vi med, vi små en alen lange". Diktet er gammelt, men nytt på førerkortet. Foto: Ill.: Statens vegvesen

Hologram som veksler mellom bilde av førerkortinnehaveren og fødselsnummer som tilsvarer opplysningene på kortets framside.

Hologram som veksler mellom bilde av førerkortinnehaveren og fødselsnummer som tilsvarer opplysningene på kortets framside. Foto: Ill.: Statens vegvesen

Den nye modellen førerkort kommer som en følge av nye førerkortregler i EU. Alle EU/EØS-land skal fra 19. januar utstede førerkort i kredittkortstørrelse.

Norge har hatt dette formatet siden 1998, så ved første øyekast er det lite nytt. Men under plasten er flere sikkerhetsdetaljer som gjør førerkortet vanskeligere å forfalske. Forfalskning av førerkort er et voksende problem. Innen EU/EØS er det 110 ulike førerkorttyper i omløp. Nå strammes det inn på sikkerheten i alle landene.

Sitt i ro!

2,5 millioner nordmenn har allerede førerkort i kredittkortstørrelse. Det er bare de som tar "lappen" første gang eller fornyer førerkort som får den nye modellen.

Det nye førerkortet har tekst på bokmål og nynorsk.

Det vil bli utstedt for inntil 15 år. Da må de fornyes med nytt bilde og signatur, men uten prøve. Likevel er det datoene i tabellen på baksiden av førerkortet som sier hvor lenge du kan kjøre i de ulike førerkortklassene.

For tungbilførere, eller andre som må fornye oftere, er det derfor viktig å sjekke baksiden av førerkortet.

Rettighetene dine beholdes

Det nye førerkortet kommer sammen med en rekke endringer i førerkortreglene. For de som allerede har førerkort, vil de nye reglene ha liten betydning. Alle får beholde sine rettigheter de hadde før 19. januar 2013.

Utløpsdato i de forskjellige førerkortklassene og hologram med bilde.
Utløpsdato i de forskjellige førerkortklassene og hologram med bilde.

Utløpsdato i de forskjellige førerkortklassene og hologram med bilde. Utløpsdato i de forskjellige førerkortklassene og hologram med bilde. Foto: Ill.: Statens vegvesen