SMS-varsling fakket tyvene

Forrige mandag ble de ansatte ved Felleskjøpet i Sarpsborg møtt av et trist syn. Borte var nemlig to traktorer til en sammenlagt verdi av én million kroner. En real nedtur, forteller salgskonsulent Kåre Jørgen Slang til NRK. Han regnet med at de var borte for godt.

Egil Nicolaysen kjører for Felleskjøpet. Da han hørte om tyveriet, var han ikke sen med å få NLF til å sende ut melding til lastebileiere i distriktet. Det ga full uttelling.

Egil Nicolaysen kjører for Felleskjøpet. Da han hørte om tyveriet, var han ikke sen med å få NLF til å sende ut melding til lastebileiere i distriktet. Det ga full uttelling.

Publisert Oppdatert
To slike traktorer ble stjålet. Den ene hadde en verdi av 300.000,- mens den andre var verdt 700.000,-

To slike traktorer ble stjålet. Den ene hadde en verdi av 300.000,- mens den andre var verdt 700.000,- Foto: Foto: Wikipedia

Slik lød meldingen:

Men det var de ikke. Da lastebileier Raymond Nicolaysen hørte om tyveriet, var han ikke sen. Han kontaktet NLF og fikk lastebilorganisasjonen til å sende SMS til en rekke av sine medlemmer i distriktet. Hele 590 lastebilsjåfører ble dermed med ett potensielle spanere.

Slik lød meldingen: "John Deere 7530 merket med Borge gård har forsvunnet fra Felleskjøpets anlegg i Sarpsborg mellom kl. 00.00 og 06.00 i natt. Har du sett noe, ring 95107019."

Blant de som fikk meldingen var Tom Ingar Kville. Han hadde ikke selv sett noe, men ringte sin bror Arnt Erik, som satt på en rasteplass i Sverige. Han kjører for Bring og hadde sin lovpålagte pause.

- Da han spurte meg om jeg hadde sett to John Deere-traktorer på min vei, kunne jeg fortelle at jeg akkurat da satt og så på to stykker, forteller Arnt Erik Kville til NRK.

Godt plassert på en latvisk lastebil like ved siden av stod de to etterlyste traktorene.

Dermed var det en smal sak for svensk politi å pågripe tyvene.

Felleskjøpet retter nå en stor takk til Norges Lastebileierforbund og medlemmene som fant traktorene.

- Det er jo bare kjempebra. Vi hadde som sagt ikke trodd at vi skulle se traktorene igjen. Sjåførene skal ha ros for jobben de gjorde, sier salgskonsulent Kåre Jørgen Slang.

Utprøvd i Danmark

Med så mange sjåfører som er langs veiene, kan SMS-varsling være en god metode for å få tilbake stjålet materiell. I Danmark har metoden allerede vært utprøvd en periode.

Når en en lastebil blir meldt stjålet hos et forsikringsselskap, går det ut en melding til NLFs danske søsterforening International Transport Danmark (ITD). De sender i sin tur ut en sms eller mail til de av sine medlemmer som har tegnet seg på en liste som frivillige "detektiver".

Deretter kan de som bidrar til en eventuell oppklaring også motta en dusør som takk for hjelpen.

Les også: Finn en lastebil - tjen penger

Bruk forumet

I Norge har vi, såvidt oss bekjent, ennå ikke noe tilsvarende fast system. Allikevel vet vi at etterlysninger via tungt.no har hjulpet til oppklaring ved flere tilfeller. Et annet godt tips er å bruke vårt eksellente forum, Bergli Truckstop. Der finnes også en tråd (etterlysninger og tyveri) der man kan spre opplysninger til våkne sjåfører landet rundt.

Du kan forøvrig lese et lengre intervju med Raymond Nicolaysen som hadde ideen til SMS-varslingen i TransportMagasinet nummer 9. Bladet er på vei ut til postkassene i disse dager.