Stor rettferdighetssans

I Norge har vi i prinsipp to fagforeninger som organiserer sjåfører. Den ene er LO-baserte Transportarbeiderforbundet, den andre er YS-baserte Yrkestrafikkforbundet (YTF). Begge forbundene organiserer både gods- og bussjåfører, men YTF har nok en hovedvekt av bussjåfører blant sine medlemmer.

Lynkarriere! Svein Furøy sluttet som selvstendig snekker og begynte som bussjåfør i 2006. Nå er han forbundsleder i Yrkestrafikkforbundet.

Lynkarriere! Svein Furøy sluttet som selvstendig snekker og begynte som bussjåfør i 2006. Nå er han forbundsleder i Yrkestrafikkforbundet. Foto: Foto: Privat

Publisert Oppdatert
- Jeg forstår at sjåførene føler seg mobbet av media, forteller forbundsleder i YTF, Svein Furøy.

- Jeg forstår at sjåførene føler seg mobbet av media, forteller forbundsleder i YTF, Svein Furøy.

Når det gjelder godssjåfører, eller det vi velger å kalle lastebilsjåfører så er ca. 2000 organisert i Transportarbeiderforbundet, mens 2500 er organisert hos YTF. Ingen veldig stor andel, med tanke på at forbundene har medlemstall på respektive 20.000 (Transportarbeiderforbundet) og 10.500 (YTF).

-Jeg er egentlig utdannet snekker, og jobbet som selvstendig snekker i 25 år, forteller Svein Furøy, forbundsleder i YTF da vi møter han på kontoret hans i YS-bygget i Oslo.

Høsten 2006 fikk han lyst på forandringer. "Hvorfor ikke kjøre buss?", tenkte han. Dermed la han snekkerbeltet og hammeren på hylla og startet på en ny karriere, denne gang som bussjåfør i Tromsø.

-Jeg husker godt at jeg kjørte forbi byggeplassene med bussen min, og så håndtverkere som måkte vekk snø fra materialstablene, før de kunne begynne å snekre. Det hadde jeg også gjort ofte, men nå satt jeg i stedet og kjørte buss i bare skjorteermene.

Da angret jeg ikke på valget akkurat, selv om jeg gikk ned i lønn i forhold til det jeg hadde tjent som snekker. Dessuten er jeg en sosial person som liker å treffe mennesker. Som snekker drev jeg mest med hyttebygging og jobbet veldig mye alene. Som bussjåfør traff jeg utrolig mye hyggelige folk, både passasjerer og kolleger, sier han.

Opptatt av rettferdighet

Svein er en kar som alltid har vært opptatt av rettferdighet. Dermed kom han fort i kontakt med fagforeningen da han begynte som bussjåfør i det kommunale busselskapet i Tromsø.

-Da jeg begynte var så å si alle sjåførene organisert i Fagforbundet, men jeg så at dette hadde ført til en del uheldige konsekvenser. I ledelsen for busselskapet satt det folk som hadde lang fartstid i Fagforbundet. Det ble for meg feil at man kom seg inn i ledelsen av selskapet via fagforeningen. Derfor begynte jeg å se meg om etter et annet alternativ. YTF ble svaret, forklarer han.

Han fikk med seg flere av sine sjåførkolleger og i 2007 brøt de ut fra Fagforbundet og gikk inn i YTF. Svein ble etter hvert meget opptatt av fagforeningsarbeid, og synes det er ekstra artig å se at så mange av den eldre garde blant sjåførene fikk opp øynene for YTF.

Ingen fritidsproblemer

-Jeg hadde ikke fri fra arbeidet for å drive fagforeningsarbeid, dermed ble det ikke noen fritidsproblemer, for å si det slik. Men det er tydelig at vi gjorde noe riktig i Tromsø. Av 200 ansatte der, er hele 180 av dem nå medlem av YTF, sier Svein stolt.

Det ser ut til at Svein har funnet sin hylle her i livet. Det er jo ikke alle forunt å ha en lynkarriere som dette! Å starte som bussjåfør og fagorganisert i 2006 for så å klatre til topps i organisasjonen og ende opp som forbundsleder på bare fem år.

Les hele intervjuet med Svein Furøy i årets første utgave av TransportMagasinet.