Storbilguttas favoritt

– Vi har firedoblet omsetningen, sier en fornøyd Andreas Vaa, som særlig får skryt av tungbilgutta. I helgen var det ett år siden nybygget til Vaa Diesel Auto på Notodden ble offisielt åpnet.

Publisert Oppdatert

Bestefar Thorleif Vaa etablerte bensin- og maskinhandelen Vaa Diesel Auto i Strupa i Heddal i 1958. Da gikk hovedveien rett forbi stedet. Stasjonen ble raskt en populær stoppe- og møteplass for tungtrafikken. Den var en stund nummer tre i landet i omsetning av diesel. - På de tidene stasjonen var stengt, fylte lastebilgutta selv opp tanken, skrev opp i boka og kjørte videre. Det hadde ikke gått i dag. Pappa sa at på det meste fylte 32 lastebiler opp tanken på én dag, forteller Andreas Vaa, som er født og oppvokst med livet på ett av distriktets eldste bensinstasjoner.

Det har vært kjempet for ny vei i 34 år, fra 1972 og til 2006, da den siste versjonen av E 134 sto ferdig. I 2007 ble gamleveien stengt i den ene enden og da fant familien Vaa ut de måtte gjøre noe drastisk. Det ble bestemt å bygge et nytt inngangsparti med ny forretning og nye pumper på baksiden av den gamle stasjonen. - Vi måtte gjøre noe eget, sier Andreas Vaa.

Egeninnsats

I mai i fjor sto den nye stasjonen ferdig, bygget for en stor grad av lokale firma og med en solid porsjon egeninnsats av både far og mor, Andreas og broren Hans Olav (24). Alt grunnarbeid, all fundamentering og all flislegging har de gjort selv og bare egeninnsatsen kommer på rundt to millioner kroner. I ny drakt er nærmere ti millioner kroner investert. Stasjonen skiller seg ut med sin store takhøyde og bruk av mye trematerialer. Det er brukt malmfuru fra Tinnoset sag. Materialer som kan stå seg i 100 år og vel så det.

I alle år har Vaa vært en Shell-stasjon. Men investeringene måtte Vaa Diesel Auto gjøre selv. - Hadde Shell skulle gjort dette selv, ville nok prisen vært dt tredobbelte, tror Andreas Vaa. Den eneste støtten har vært 100.000 kroner fra Innovasjon Norge.

Utvidelsen på rundt 300 m2 ga en stasjonsflate på cirka 1000 m2, med dusjmuligheter, storbilvask, småbilvask, selvvask, verksted og en stor forretningsdel med alt av kioskvarer og bilrekvisita. Det ble også plass til flere ansatte, slik at stasjonen i dag sysselsetter 10-12 medarbeidere. - Her kan vi alt om biler og det hender ikke sjelden at biler blir sendt hit fra andre stasjoner på Notodden, forteller Andreas Vaa.

Alle tungbilgutta skryter av god plass og det er mange som stopper her. Særlig fordi det etter hvert er blitt ganske nedslitt på Høydalsmo, forklarer Andreas Vaa. - Her kan gutta ta en dusj, få seg mat og samtidig få vasket både bil og henger.

Av fasilitetene som imponerer mest er nemlig en helautomatisk storbilvask som vasker hele bilen fra alle sider - også bak førerhytta - og du trenger ikke å rygge ut men kjøre rett igjennom. Det er den første i sitt slag i Norden, Ifølge Andreas Vaa.