Sunndal starter sjøl

Publisert Oppdatert

Kommunestyret i Sunndal gidder ikke vente på statlige vedtak om tunnelbygging i Oppldølstranda.

Onsdag ettermiddag vedtok kommunestyret i Sunndal å starte arbeidet med reguleringsplanen for tunnelområdet straks, uten å vente på statlige vedtak om tunnelbygging.

- Ingen har lyst til å sette på trafikken gjennom stranda igjen. Ingen vet når det neste raset kommer, sa ordfører Tove-Lise Torve (Ap) under sitt innlegg

Det var varaordfører Knut Reinset (Sp) som satte fram forslaget om å få fortgang på planarbeidet som må ligge til grunn for tunnelen i Oppdølsstranda. I følge Driva sa Reinset dette:

- Vi må gå til aktiv handling. Derfor setter jeg fram følgende forslag: Sunndal kommune startet på egen hånd arbeidet med reguleringsplanen for tunnelområdet i samråd med Statens vegvesen Region midt. Vi må forutsette at Statens vegvesen stiller med nødvendig ekspertise når det gjelder fagområder som geologi.

Reinset understreket at det er planarbeidet for selve påhogget for tunnelen som er viktig. Når det er avklart og planlagt, da går resten av seg sjøl.

Forslaget ble enstemmig vedtatt.

Enstemmighet i kommunestyret var det også som ventet når det gjaldt det tverrpolitiske framlegget til uttalelse om rasulykka i Oppdølsstranda. I forslaget til uttalelse het det at kommunestyret krever at det blir bevilget ekstraordinære midler slik at prosjektet kan gjennomføres så raskt som mulig. Etter forslag fra Stig Rune Andreassen (Frp) ble uttalelsen skjerpet, slik at det i vedtaket heter at bevilgningen må komme seinest i statsbudsjettet for 2009.

I sitt innledende innlegg sa ordfører Tove-Lise Torve (Ap) at familiene som ble rammet av raset, har fått støtte og hjelp fra kommunen, og at de har satt pris på det. Torve pekte også på det dilemma mange opplever:

- Ingen har lyst til å sette på trafikken gjennom stranda igjen. Ingen vet når det neste raset kommer.

Torve gjentok det hun sa til Driva i onsdagens avis om prioritering:

- Hvis regjeringen ikke bevilger nok penger til de tre prosjektene i Møre og Romsdal, da tar jeg en knallhard kamp om prioritering, for å få Oppdølsstranda først.

Stig Rune Andreassen (Frp) sa det ikke hadde vært nok trykk i arbeidet for tunnelen i Oppdølsstranda. Han viste til et oppslag i Driva for et par år siden, der han ble beskyldt for å forsøke å slå politisk mynt på rasfaren i stranda.

- Det er tragisk at folk må bli tatt av ras, før noe skjer, sa Andreassen. Han avviste tanken om fogderistrid:

- Vi må få én tunnel på Sunnmøre og én på Nordmøre!

Også Høyres Jon Rasmus Leinum avviste opplegget til fogderistrid:

- Vi må kjempe både for vår sak og for økte bevilgninger. Men vi kommer ingen vei med fogderistrid.