Ta lenger ferie!

Høres det ut som et valg- innspill fra en Stortingskåt politiker? Den spesielle delen av menneskeheten som for tiden er opptatt med å love ting som det ikke er nødvendig å holde de neste fire årene. Som du møter på hvert eneste gatehørne (...og det mener vi bokstavelig) der du får stukket en rose i neven eller lovet en god kopp kaffe og et vaffel bare vaffeljernet blir varmt nok?

Per blogg signatur tegning

Per blogg signatur tegning Foto: Birgit Røise

Publisert Oppdatert

Riktignok kan vi tenke oss at deler av det politiske norgeskartet kan tenkes å ville promotere et slikt utrykk, men i dette tilfelle er det snarere en refleksjon. En refleksjon over hva som skjedde med "oss som var igjen", vi som ikke tok ut ferien i beste (!) sommertid, men derimot holdt ut både varmebølger og regnskyll i tropeformat her hjemme.

For: Det gikk da egentlig mye bedre?

For eget vedkommende: Det er jo ingen statshemmelighet at jeg har stiftet nærkontakt med Det Norske Helsevesen de seneste ukene/månedene. La meg få si det på denne måten: Jeg tror ikke det finnes en form for medisinsk undersøkelse i Norden jeg ikke har vært igjennom. Og: Det har gått veldig bra! Å få gjennomført det som skulle¿ gjennomføres, mener jeg. Riktignok har mellom en tredjedel og halvparten av den høyt utdannede og spesielt kvalifiserte arbeidsstokken vært på hytta på Hvaler, streifet gatelangs i Venezia eller slikket sol på sydlige strender, mens kollegaene har forsøkt å holde ut sommervarmen og troperegnet med slike som meg. Og dette har de gjort på en utmerket måte. Alle undersøkelser og behandlinger har gått som smurt, etter en effektivitet i timeplan som NSB kan misunne dem.

Og hva skjer så, sånn tett opp til Høstens Store Eventyr: Skolestart? Når arbeidstokken igjen er normal, og de ferierende er tilbake med soleksem, overprisede suvenirer fra Karibien og trevler på fingrene etter båtpuss og hyttebeising.

Jo, den ene forsinkelsen etter den andre. Helseprosesser som skulle ta minutter tar plutselig timer. Ventingen blir tilnærmet slik man forventer, man er jo tross alt i Norge¿

Var det alle ferieminnene som skulle utveksles i lunsjen og som forsinket arbeidet til de grader, eller flyr store deler av helsepersonellet i veien for hverandre?

For å bringe det til et mer allment plan: Transport, eller snarere samferdsel.

Hva skjer med innfartsårene til hovedstaden og andre store byer i det øyeblikket vi kan skrive "fellesferie" på kalenderen? Jo, E6 nordfra, E18 sydfra, riksveier over det ganske land blir plutselig fremkommelige! Et eksempel: Hvem kjenner ikke køene fra Mastemyr eller der omkring fra rundt 06.00 og utover morgenstunden, og som fører til at trafikken beveger seg i gangfart mot Bispebrua. I fellesferien glir det rett inn til sentrum av Tigerstaden nesten før du får sukk for deg. I flere uker blir Oslo-gryta nesten levelig, trafikkmessig.

Konklusjonen må være: Vi krever lenger ferie!