Tidligere lastebildirektør ny Volvo-sjef

Håkan Samuelsson er Volvo Personvagnars nye administrerende direktør.

Håkan Samuelsson var tidligere administrerende direktør for MAN. Nå tar han over sjefsrattet i Volvo Personvagnar.

Håkan Samuelsson var tidligere administrerende direktør for MAN. Nå tar han over sjefsrattet i Volvo Personvagnar.

Publisert Oppdatert
Håkan Samuelsson

Håkan Samuelsson

Den 61 år gamle svensken har tidligere vært administrerende direktør i det tyske lastebilselskapet MAN.

Han overtar som toppsjef i Volvo etter Stefan Jacoby, som i september ble rammet av slag. Det fremgår av en NTB-melding fredag formiddag.

Samuelsson sier hans viktigste mål vil bli å sikre økt omsetning i Kina og bedre lønnsomhet og kostnadskontroll i selskapet.

- Jeg har vanskelig for å se for meg noen annen bransje som er så krevende, sammensatt og full av utfordringer som bilindustrien. Derfor ser jeg fram til å lede Volvo Personvagnar gjennom en svært spennende periode i selskapets historie, sier Samuelsson.

Forsøkte å slå sammen MAN/Scania

Samuelsson fikk stor oppmerksomhet i 2006 og 2007 for sine forsøk på å slå Scania sammen med MAN. Uten å ha med hverken Wallenberg-familien eller VW-patriarken Ferdinand Piëch med på laget, gikk dette dengang ad dundas. Med på kjøpet fikk Samuelsson også Scania-høvding Leif Östlings vrede som holdt svensken personlig ansvarlig for hva han kalte "et fiendtlig raid."

Noen år etter, i mai 2009, ble MANs korrupsjonsskandale viden kjent. Det ble klart at det under Håkan Samuelssons ledelse hadde blitt utbetalt mer enn 16 millioner euro i bestikkelser til innkjøpsansvarlige, hovedsakelig i Afrika og Asia. Samuelsson har ikke blitt dømt for noen som helst medvirkning og selv om det har vært mistanker, har det aldri blitt bevist noe i retning av at Samuelsson visste noe om bestikkelsene.

Ïkke desto mindre gikk han i november 2011 overraskende av som toppleder i MAN.

Les også: MANs toppsjef fratrer med umiddelbar virkning