Til Brighton med strake rør

Årets ”London to Brighton Run” ble gjennomført med stil i helga. Bak rattet på Rune Rolstads enormt fine Scania 141 sørget vi for godlyd, via strakrør, for publikum og deltagere.

Tormod Magelssen veteran London-Brighton

Tormod Magelssen veteran London-Brighton

Publisert Oppdatert

Årets "London to Brighton Run" var det 48. i rekka, og den syvende gangen undertegnede har kjørt veteranbil i løpet. For de som ikke vet det, er dette løpet forbeholdt nyttekjøretøyer, det være seg drosjer, brannbiler, militærbiler, lastebiler, busser eller alt annet med motor og hjul som er produsert for et yrkesliv på veien.

Tradisjonen tro er det Norsk Scania AS som sørger for at jeg får en veteranbil å kjøre på "feil side" av veien første søndag i mai hvert år. Denne gangen hadde de fått låne en 1977 Scania 141 6x2 trekkvogn av Rune Rolstad fra Sør-Fron. Bilen er i prinsipp en ny gammel bil, med sine 96.000 km på telleren! Det eneste Rune har gjort med bilen er å sørge for ny lakk, ellers er hele bilen i prinsipp knapt nok innkjørt siden den rullet ut av fabrikken for 32 år siden.

Tradisjonen tro gikk startskuddet for løpet grytidlig søndag morgen i Crystal Palace Park. Etter inntak av tradisjonell veteranfrokost bestående av stekt bacon i hamburgerbrød, var det bare å rulle i vei. Tradisjonen tro ble det også en del feilnavigering de første kvartalene etter starten, men vi kom da etter hvert på rett spor.

Undertegnede fikk æren av å kjøre smykket fra 1977, mens bileier Rune Rolstad og kameraten Jon Hage stilte som bisittere og moralske støttespillere. I dette løpet, som teller over 200 deltagende biler, er det svært mye rare kjøretøyer. De aller, aller fleste er britiske og størst oppmerksomhet får de eldre bilene. Ikke minst de dampdrevne som skaper enorm oppsikt! Men når det gjaldt riktig lyd vant vi overlegent. En 14 liters Scania V8er uten lydpotte og med trompet-stuss på rakrøret, skaper så god lyd at man burde fått støtte fra riksantikvaren. Og publikum langs ruta viste seg som V8-fantaster. Ganske artig å få tommelen opp fra eldre ektepar i 70- og 80-årsalderen. Eller oppleve voksne syklister som ble utsatt for røyk- og lydutslipp utover det vanlige, juble av opplevelsen.

Når det gjaldt premieutdelingen er det bare en klasse som er aktuell for oss, "Best overseas entry". Den gikk til en enorm amerikansk brannbil med nederlandske skilt. Men vi vant uansett showet med den feteste lyden!

En stor takk sendes til Norsk Scania ved John Lauvstad, og bileier Rune Rolstad. Vi kommer tilbake neste år!