Til kamp mot spøkelsesbilene

I løpet av 14 måneder har Romerike politi registrert 32 sjåfører mot kjøreretningen på E6.

ulykke vei natt stopp bilen stans varseltrekant vest kontrollør kontroll

ulykke vei natt stopp bilen stans varseltrekant vest kontrollør kontroll

Publisert Oppdatert

Nå skal en spesialgruppe arbeide nasjonalt med å kartlegge fenomenet og finne tiltak som fungerer. Rådgiver i Vegdirektoratet, Kjersti Bakken, som leder prosjektarbeidet, legger ikke skjul på at alderdom og rus er to kjente årsaksforklaringer. - Det er noe vi vet, forteller hun til Romerikes Blad. Også studier fra utlandet bekrefter dette.

Bakken mener det er en utfordring å finne tiltak som gjør det mulig å nå igjennom med informasjon til ovenfor nevnte før det går galt.

- Vi arbeider selvfølgelig med generelle tiltak som skal gi effekt i forhold til alle, men det krever en del å fange oppmerksomheten til dem som ikke har nok fokus i trafikken, sier rådgiveren.

I mange av tilfellene er bilistene observert på riksvei 35 fra Gardermoen sørover, men i nordgående kjørefelt. Det betyr at de kjører i retning Jessheim i kjørefeltet for trafikken mot Gardermoen.

Men også mange andre plasser er dette et gjentakende fenomen. For få uker tilbake, kjørte et samboerpar fra grensen ved Svinesund og nesten til Moss for det meste i feil kjørebane før de ble stanset. Utrolig nok uten alvorlige uhell underveis.

Sannsynligvis er det reelle tallet på spøkelsesbilister langt høyere. Ikke alle biler som kjører mot kjøreretningen blir meldt til politiet.