Tiltalt, frikjent, men dømt igjen

Etter halvannet år i uvisshet, ble Robert Lønsethagen frifunnet for uaktsomt bildrap i november og kunne puste lettet ut. Det kan han ikke lenger.

ROBERT Lønsethagen

ROBERT Lønsethagen

Publisert Oppdatert

Fjoråret ble et retts-maraton der mediene sto slalom mellom ulykker og rettsaker. Debatter om høyresvingulykker, syklister og yrkessjåførers rettsikkerhet ble satt på dagsordenen en gang for alle.

For de fleste av oss gjelder det prinsipp og rettsvern i arbeidslivet. For andre dreier det seg om mer enn som så. Mye mer. Robert Lønsethagen er en av disse. Han ble stempet som drapsmann. Nå har Høyesterett forkastet anken hans.

Ulykken skjedde 22. august 2007, da Robert var på veg med vogntoget over Hemnekjølen i Sør-Trøndelag. Foran ham syklet to menn og Robert la over til venstre for å kjøre forbi. Da den ene syklisten skulle svinge inn og legge seg bak den andre, oppfattet Robert det slik at syklene huket sammen og den ene syklisten falt inn i vegbanen foran bilen til Robert. Han hadde ingen sjanse å styre unna. Mannen døde dessverre momentant.

Les også: Frikjent for å ha kjørt på syklistRobert ble altså først frikjent for bildrap, men fikk betinget fengsel for uaktsomhet. Statsadvokaten anket for å skjerpe straffen, og fikk det som han ville. Høyesterett satte frifinnelsen tilside og dømte Robert til 90 dagers fengsel, tre år uten førerkort og til å betale oppreisning på 285.000 kroner til de etterlatte.

Les også: Dømt til tre år uten arbeid

TransportMagasinet fulgte saken tidligere i år, og vil følge opp i en senere utgave i høst.

Nå, mer enn to år etter ulykken, har høyesterett avvist anken hans og Robert er dømt til fengsel, bøter og yrkesforbud i tre år, for, som vår journalist tidligere bemerket; av hensyn til rikets sikkerhet. Hjemme sitter Robert med to barn. En sønn på ett år og ei datter på 13 som er tydelig preget av at far er deprimert. Hun vil ikke se ham slik og trekker seg unna. Robert har 14 dagers frist på å betale oppreisningen. Kanskje kommer et regresskrav fra forsikringsselskapet også. Han vet ikke ennå.

Det er opprettet støttegrupper på nettby og Facebook. En av initiativtakerne, Majken Hundhammer Tjugen, forteller til tungt.no fredag kveld at hun er levende opptatt av bransjen. Hun vil bli sjåfør, men vet ikke om hun tør. - Risikoen er kanskje for stor, sier hun. - Vi har dog ikke gitt helt opp saken til Robert. Vi ønsker å se på mulighetene til å gjenåpne den.

Dette handler ikke om å unndra ansvar fra sjåfører. Det finnes også uaktsomme sjåfører som fortjener straff. Men det er nettopp dette med risikoen for drapsstempel generelt. Uansett hvor aktsom man enn er, vil det før eller senere kunne inntreffe en ulykke. Man er ikke dermed automatisk en drapsmann.

Nå har dog rettsapparatet igjen fastlagt at ulykker ikke finnes. Det heter ikke dødsulykke. Det heter bare bildrap.

Hva det gjør med et menneske, er vi ikke i stand til å fatte. Det er det bare Robert som vet.

Les også: Uaktsomt drap? Svar på tiltale!

Les også: - Ikke glem oss

Les også: Støttegruppa aksjonerer tirsdag

Les også: Sjåfører skal slippe draps-stempel