Tok utfordringen!

Anne Marit Bjørnflaten (AP) øvelseskjørte med Audun.

Anne Marit syntes dagen bak rattet var lærerik og mener at flere politikere hadde hatt godt av å prøve seg som lastebilsjåfør.

Anne Marit syntes dagen bak rattet var lærerik og mener at flere politikere hadde hatt godt av å prøve seg som lastebilsjåfør.

Publisert Oppdatert
Sporty! Nestleder i transportkomiteen på Stortinget, Anne Marit Bjørnflaten (AP), tok utfordringen om å øvelseskjøre med vogntog på strak arm. Her sammen med initiativtager og "kjørelærer" Audun Tandberg.

Sporty! Nestleder i transportkomiteen på Stortinget, Anne Marit Bjørnflaten (AP), tok utfordringen om å øvelseskjøre med vogntog på strak arm. Her sammen med initiativtager og "kjørelærer" Audun Tandberg.

Vi har ikke tall på hvor mange ganger vi har hørt om politikere, og da særlig samferdselsministere, som har vært med som passasjer i et vogntog "for å oppleve hverdagen til en sjåfør på kroppen". De opplever selvsagt ikke det. Det de opplever er å bli imponert over at en sjåfør klarer å håndtere et stort og tungt kjøretøy.

Utover det har de bare kost seg i en bekvem passasjerstol, mens den som sitter bak rattet har forsøkt å forklare hvordan hverdagen deres er. Og så langt har vi vel til gode å se at det har kommet så mye konkret ut av slike stunt, annet enn at politikeren det gjelder har fått oppmerksomhet i media, nok en gang.

Utfordring

Disse tankene har også Audun Tandberg i Terje Tandberg Transport på Geithus, gjort seg. Og da han ble oppmerksom på en diskusjon på Facebook-veggen til AP-politiker og nestleder i transportkomiteen på Stortinget, Anne Marit Bjørnflaten, der noen hadde postet et innlegg der de la skylda på ødelagte veier på lastebilene, utfordret han politikeren.

- Jeg postet utfordringen på Facebook-veggen hennes. Der spurte jeg om noen politikere ville prøve seg bak rattet på lastebilen på de veiene vi må ferdes på. Anne Marit var sporty og tok utfordringen, forteller Audun Tandberg i Terje Tandberg Transport AS.

En dag i begynnelsen av oktober var alt klappet og klart. Audun dro til Hokksund stasjon for å hente AP-politikeren, selvsagt i lastebilen hun skulle øvelseskjøre med. I starten satt Bjørnflaten på med Audun, mens han instruerte litt om lastebilen, en MAN TGX med manuell kasse, koblet til en toakslet semitrailer. Deretter fikk hun prøve seg bak rattet inne på et lukket område.

Flere

- Så bar det ut på veien. Jeg hadde lagt opp til en grei runde der hun skulle få oppleve et gjennomsnitt av hva norske veier har å by på. Vi kjørte fra Geithus via Hønefoss, Sokna, Hamremoen, Krøderen og tilbake til Geithus igjen.

Det var tydelig at Anne Marit var glad i å kjøre bil og hadde kjørt mye personbil fra før. Men hun fikk da noen aha-opplevelser bak rattet på vogntoget vårt, spesielt der hun møtte andre tunge kjøretøyer på trange partier.

Underveis fikk vi pratet masse om norsk veistandard og lastebilens betydning for landet. Jeg er opptatt av at politikere må se at veiutbygging ikke er en utgift, men en inntekt. Anne Marit forsto at jeg mente det, sier Audun fornøyd.

Til Bygdeposten sier Anne Marit Bjørnflaten følgende:

- For det første har jeg hatt det kjempemoro, jeg har lært mye og det er helt sikkert at det er noe annet å være sjåfør enn å sitte på som passasjer. Det å selv få oppleve hvordan det er ute på veien for en yrkessjåfør, og kunne kjøre et så stort framkomstmiddel er det flere enn meg som kunne hatt godt av.

Hun har nå tenkt å utfordre de andre i transportkomiteen til å gjøre det samme. Og Audun er klar til å ta i mot flere politikere som ønsker å øvelseskjøre.

- For meg er det viktigste å få gjort noe med den elendige veistandarden norske sjåfører må slite med, og kan vi få beslutningstakerne med på dette ved å la dem føle det på kroppen, så har vi kommet langt.

De er hjertelig velkomne til å prøve seg bak rattet på lastebilen min, avslutter Audun Tandberg i Terje Tandberg Transport AS.