Transport-gründer åpner Norges største lastebilsamling

140 kjøretøy og et russisk jagerfly er blant objektene transport-gründer og pensjonist Rolf Wee har samlet igjennom et langt liv. Fra i sommer har alle muligheten til å se den fantastiske samlingen.

Publisert Oppdatert

Rolf Wee (71), som i 1958 startet Rolf Wee Transport og er grunnlegger av Wee Gruppen, har en unik bilsamling på mer enn én måte. Ikke bare har den Førresfjordbaserte pensjonisten flere svært sjeldne kjøretøy i sine over 3000 kvm store lokaler, han har trolig også en av Europas største lastebilsamlinger med over 80 kjøretøy.

Den eldste er en Citroen fra 1922 som Wee kjøpte i Tyskland i begynnelsen av 1970-tallet. Fra 1950- og 60-tallet har Wee kjøretøy fra alle de største merkene, så som Bedford, Chevrolet og Dodge. Russiske merker var ikke uvanlig før i tiden, og er i utstillingen representert i form av biler fra Volga, Lada og Popeda. Samlingen inneholder også en rekke traktorer, brannbiler, taxier og motorsykler, samt et russisk jagerfly fra 1974.

Alle i kjørbar stand

Rolf Wee sin unike kjøretøysamling, som åpnes for publikum i sommermånedene mai, juni og juli, skiller seg markant fra den vanlige troféutstillingen til våre rikeste finansmenn: Rolf Wee startet i det små og har personlig kjøpt og pusset opp hvert eneste kjøretøy i samlingen, en jobb han omtaler som sitt livsverk. Resultatet er at hver eneste bil og lastebil er i kjørbar stand i dag.

- Hvor mange hundretusener av timer jeg har lagt ned i denne samlingen, aner jeg ikke. Biler og lastebiler har vært min jobb og hobby helt siden jeg startet Rolf Wee Transport som 18-åring. Nå ønsker jeg å gi alle interesserte muligheten til å se kjøretøyene, sier Rolf Wee.

- Skal jeg velge meg en favoritt blant alle bilene, må det være Chevrolet Impala 1960-modell. Men jeg er også glad i Mercedes-Benz 450 SLC fra 1974, som er et smykke, forteller Rolf Wee.

Åpner museum

I dag er Rolf Wee Transport en del av Wee Gruppen, en samling familiebedrifter med lokaler på Frakkagjerd i Tysvær kommune utenfor Haugesund. Det er også på denne tomten utstillingslokalene for kjøretøysamlingen til gründeren Rolf Wee befinner seg. Nå kan alle interesserte se ustillingen i museumsbyggene i Førresfjorden. Åpningstidene er kl. 12.00-18.00 hver fredag og lørdag. Mer info finner du på disse sidene.