Tungbilførere stryker til kontroll

Landsomfattende kjøre- og hviletidskontroller av tungbilsjåfører ble gjennomført i forrige uke. Tallenes tale var klar, en tredjedel av sjåførene ble tatt for brudd på regelverket og 43 av disse ble politianmeldt.

Publisert Oppdatert

- Vi ser en liten økning fra tilsvarende kontroll i fjor, sier førstekonsulent Arne Valdemar Nielsen i Statens vegvesen.

- Vi hadde ønsket oss bedre resultater, men arbeidet fortsetter. Både myndighetene og bransjen må ta ansvar, og Statens vegvesen ønsker seg blant annet flere førere over på digital fartsskriver for bedre kontrollmuligheter, konkluderer Nielsen.

Antall anmeldelser holder seg stabilt fra i fjor, og 43 førere ble politianmeldt for alvorlige brudd på regelverket. Det er minimal forskjell på førere fra Norge, EØS eller andre områder.

Overholdelse av kjøre- og hviletidsreglene er ikke en garanti for å holde seg våken bak rattet, men det er en tydelig sammenheng mellom brudd på kjøre- og hviletidsbestemmelsene og sjåfører som sovner bak rattet. Dette viser tall fra en tidligere undersøkelse av TØI.