Tyskerne kjemper mot veipiratene

Vi kjenner til det her hjemme også. Kapell som blir skjært opp og gods som blir stjålet. Metoden er stort sett den samme: Mens sjåføren sover, skjærer tyvene opp et "kikkehull" i kapellet. Om det er noe de vil ha, rygger de opp til lastebilen med kassevogn, skjærer større hull og fyller bilen. Det hele er over på minutter.

Den norske sjåføren ble stoppet på Majnabbeterminalen i Göteborg. Der går det fergetrafikk til Kiel og Travemünde i Tyskland.

Den norske sjåføren ble stoppet på Majnabbeterminalen i Göteborg. Der går det fergetrafikk til Kiel og Travemünde i Tyskland.

Publisert Oppdatert

I Tyskland forsvinner det gods for hele 1,5 milliarder euro på denne måten. I Niedersachsen mistenker de østeuropeere for å stå bak mange av ranene og de tror at tyvene får beskjed direkte fra fabrikkene om hvilke biler som kjører med "interessant" gods. Da er det en enkel sak å finne dem for døgnhvilen.

Det kommer heldigvis stadig nye sikkerhetstiltak. Gassalarmer og alarmsystemer på tralla ses oftere, men fortsatt kjører svært mange uforberedt.

Nå lover politiet forsterket innsats i kampen med en landsomfattende kampanje. På motorveien A2 ble det nylig delt ut brosjyrer som på forskjellige språk advarer mot tyvene.

Det tror vi har begrenset virkning. Det som må til, er gode parkeringsmuligheter snarere enn at sjåførene skal ødelegge nattesøvnen ved å lytte etter lyder.

Men også her skjer det noe. Tyskland har nemlig en transportminister som parallellt med dette har fått gjennomslag for å bygge 800 ekstra lastebilplasser langs motorveiene i Nordrhein-Westfalen. Og dette er godt nytt for alle!

Ikke bare vil det medførere tøffere hverdag for pirater, men det vil gi sjåførene en helt annen hverdag med bedre arbeidsvilkår. Noe som forøvrig burde vært en selvfølge.

Smak på det - 800 ekstra lastebilplasser allerede i løpet av et par år!

Kanskje på tide at Norge også får en egen transportminister?