Vårofferet

Det er ikke hverdagskost at vi i redaksjonen kommer med bokanmeldelser. Men når forfatteren bak debutromanen Hestekrefter kommer med ny bok, syntes vi det var på tide. Vårofferet skuffer nemlig ikke.

Publisert Oppdatert

Lars Mytting fra Fåvang debuterte i 2006 med romanen Hestekrefter, en roman der man kommer under huden på Erik Fyksen og hans kamp mot moderne krefter. Leserne formelig kjente lukta av smøregrava på den lille bensinstasjonen oppe i Gudbrandsdalen. Det ble suksess og romanen, som ble oversatt til svensk, tysk, dansk og finsk, ble en av de mest solgte norske debutromanene gjennom tidene. Undertegnede slukte boka med "søkke og snøre" og ventet spent på neste roman fra Mytting. Det skulle drøye fire år før den var på plass, men for å benytte et gammelt ordtak; Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves.

I Hestekrefter er gamle biler og nostalgi et gjennomgangstema, denne gangen er bilene tonet noe ned, men langt fra borte. Skulle også bare mangle med en roman der omslaget er dominert av panseremblemet til en Thunderbird.

Handlingen i Vårofferet er også lagt til Gudbrandsdalen, nærmere bestemt den fiktive sidedalen Messingdalen. Men det er ikke snakk om en ren oppfølger av Hestekrefter, andre personer og en helt annen fortelling sørger for det. Denne gangen følger vi løytnant Aksel Størmer som skal avvikle en gammel militærleir i Messingdalen. En jobb som skal vise seg mer krevende enn han først trodde. Ikke på grunn av selve militærleiren, men på grunn av alle menneskeskjebnene han dumper borti i lokalmiljøet, og ikke minst på grunn av hans egen skjebne.

Innbyggerne i Messingdalen er noe for seg selv. Her treffer han på den spesielle jentungen Joanna, Buick-homoene, den nedkjørte Iver Tallaksen, våpenhandler Hvalåsen og mange andre. Er man fra en storby er det mulig man ikke helt tror på de mange underlige innbyggerne i dalen, men for de av oss som kommer fra steder der t-bane er et eksotisk fremmedord, er disse menneskene høyst troverdig. Jeg skrev innledningsvis at dette ikke er en fortsettelse av Hestekrefter, men Mytting har på mesterlig vis flettet inn noen spor fra forrige bok. Som da Aksel Størmer er ute og kjører på måfå og passerer en nedlagt bensinstasjon i ei bygd som heter Annor. Dette bare MÅ det bli film av!

Om Hestekrefter traff meg midt i brystet, treffer Vårofferet meg rett i hjertet. Lars Mytting har klart det igjen!