Vegvesenet fokuserer på kjettingbruk

Statens vegvesen fokuserer ved starten av vinteren på tungbilsjåførenes kunnskap om bruk av kjetting. Torsdag måtte 14 sjåfører parkere bilene sine på Taraldrud kontrollstasjon, mens vegvesenets folk drev opplæring i kjettingbruk.

For et par år siden ble denne rumeneren med hjemmelagde kjettinger stanset. Det vil si: Han stanset selv, og måtte få hjelp videre. Nå er tilstandene ofte bedre med kjetting, men det skorter på kunnskapen rundt bruk.

For et par år siden ble denne rumeneren med hjemmelagde kjettinger stanset. Det vil si: Han stanset selv, og måtte få hjelp videre. Nå er tilstandene ofte bedre med kjetting, men det skorter på kunnskapen rundt bruk. Foto: Foto: Knut Arne Aarset, Sunnmørsposten.

Publisert Oppdatert

Statens vegvesen driver omfattende kontrollvirksomhet hele året. Nå, ved starten av vinteren, fokuseres det spesielt på vinterutrustning av tunge kjøretøyer.

- Vår strategi er å kontrollere kjøretøyene og deres vinterutrustning før de kommer til fjellovergangene og andre steder der de kjører seg fast på grunn av vær og føreforhold, sier Geir Christer Mjøsund som er leder av utekontrollseksjonen i Statens vegvesen Region øst.

Torsdag ble ca.100 vogntog stoppet i en kontroll på Taraldrud kontrollstasjon på Sofiemyr. 14 av disse fikk kjøreforbud inntil de hadde korrekt antall kjettinger med seg i bilen, og kunne vise hvordan kjettingene skulle monteres på hjulene.

- Kontrollene avdekker mangler ved vinterutrustning ved både norske og utenlandske vogntog, men vi ser en forskjell i kunnskapen om kjettingbruk mellom de norske og de andre.

Mange av de utenlandske har aldri satt på en kjetting, de vet ikke hvilke hjul de skal monteres på og de setter dem på på vranga. På kontrollene våre nå driver vi rett og slett opplæring i kjettingbruk. Og sjåførene får ikke kjøre videre før de kan vise oss at de har riktig kjetting tilpasset hjulene, og at de behersker å sko kjøretøyet etter kravene, sier Geir Christer Mjøsund.

Alle kjøretøyer over 3500 kilo tillatt totalvekt er pålagt å ha med seg enten tre, fem eller sju kjettinger i vintersesongen, alt etter typen kjøretøy. Tungbil (over 3500 kg) skal ha minst tre kjettinger: En tilpasset forhjul og to tilpasset drivhjul.

Med tilhenger er kravet sju kjettinger dersom kjøretøyet har tvillinghjul på drivakselen: En tilpasset forhjulet (styrekjetting), fire tilpasset drivhjulene og to tilpasset tilhengerens hjul. Krav til mønsterdybde i dekk for tungbil på vinterføre er 3 mm. Statens vegvesen anbefaler 5 mm mønsterdybde i vinterhalvåret.