Veteran Scania Vestlandstur

Folk vinker og smiler, spør hvor alle de flotte bilene er på vei. Bilene i kortesjen ser også helt nye ut, så det er ikke rart gamle vognmenn blir rørt til tårer når de ser denne kortesjen jobbe seg gjennom det frodige landskapet.

I Sandefjord klarte undertegnede å møte opp før sjåførene hadde fått stått opp. Forbipasserende tungbilsjåfører smilte og ga tommelen opp.

I Sandefjord klarte undertegnede å møte opp før sjåførene hadde fått stått opp. Forbipasserende tungbilsjåfører smilte og ga tommelen opp.

Publisert Oppdatert

Det er Knut Evensen fra Johan Evensen & Sønner i Sandefjord som i to år har jobbet med å få i gang dette. I fjor kjørte han opp løypa med Sture Bergendal fra bladet Trailer. De synes begge at en tur som dette hadde potensialet til å bli noe langt større.

VSV

Som tenkt, så gjort. Den 2. juni satte seks strøkne Scania fronten mot vest med Brunkeberg som første stopp. Av de seks startende bilene var fem svenske og alle har en eller annen forbindelse med Scania-Museet, så dette er snakk om biler i "nyskick". Turen har fått navnet Veteran Scania Vestlandstur (VSV) og for flere av de svenske sjåførene var dette en nostalgisk tur siden de har kjørt på vestlandet selv med slike biler.

I utgangspunktet skulle Scania også stille med et kamerateam, men måtte trekke seg.

Alle bilene på bildet har en eller annen tilknytning til Scania-museet, alle har overvintret der på utstilling et år. Knut omtaler dette som en veteran-Scanias egen Oscar utdeling.

Vi i redaksjonen ble med på den første etappen som gikk fra Sandefjord via Porsgrunn over på riksveg 36 gjennom korketrekkeren på Ulefossveien. Etter Seljord stoppet vi på Scania Haugerud & Nilsen, ved Brunkeberg langs E134. Her ventet Tor Djupedal med mat, kaffe og kaker. I tillegg fikk hele gjengen omvisning og en presentasjon av den lokale veteransamlingen.

Langtur

Fra Brunkeberg kom det med en bil til, en 110 Super, med Tor Djupedal bak rattet. Vi i redaksjonen måtte hoppe av her. På torsdag gikk turen videre til Haukeli Grend, så til Odda for parkering og overnatting på området til Hardanger Transport.

Fredag gikk turen til Brimnes på smal vei og med ferge til Bruravik. Derfra til Ulvik (Osa) til leid lokale. Det ble også gjort planer om å kjøre opp på Osafjellet på en privat smal og bratt vei.

Lørdag reiste de videre til Lærdal via Voss og søndag gikk ferden videre mot Oslo, på E16 og noen av de historiske veiene. Det ble stopp for å se Vindhella, storslått veibygging fra 1800 tallet. På Kjyrkestølen ble det kafferast og mulighet for kjøp av rømmegrøt.

Lærdal - Oslo var beregnet å ta 4,5 timer, selv om disse gutta nok kunne ta seg litt ekstra tid til å nyte turen.

Bilene som var påmeldt var: Ulf Jønsson med 3 biler: en Scania 50, en Scania 111 med slep og en Scania Vabis LBS 76 semi. Roland Berg stilte med en LS 76 semi og Robert Bengtsson fra Scania-Museet kom med en 140 super V8. Tor Djupedal ble med fra Brunkerberg med sin LBS 76. Johan Evensen & Sønner A/S stilte med sitt velkjente og flotte sett bestående av Scania-Vabis LS 76 med slep.