- Vi forstår høyde, men ikke fart!

Bruken av belte blant Europas lastebilsjåfører er økende, men fortsatt bruker mindre enn halvparten belte. Ifølge en studie av analyseinstituttet CEESAR ville antall døde og skadde i trafikken minske med 40% om alle kjørte med belte.

krasj ulykke test crash test dummy kræsj

krasj ulykke test crash test dummy kræsj

Publisert Oppdatert

Mellom 2001 og 2008 døde 375 000 personer i trafikken i Europa. Blant disse er mange lastebilsjåfører som mer enn de fleste er eksponert for risikoen i trafikken.

Beltebruken blant lastebilsjåfører varierer mellom 10 og 70% i Europa, med et snitt på rett under 50%.

I Frankrike har man nådd over 70% bruk. Der har man innført et poengsystem i straffeskalaen. For ulike forseelser trekkes et visst antall poeng, og om man når null, mister man førerkortet og må kjøre opp pånytt. Å ikke ha på beltet koster føreren tre poeng.

- Mange sjåfører har den forestillingen at man kjører mye sikrere i en stor lastebilhytte enn i en liten personbil, forteller trafikk- og produktsikkerhetssjef hos Volvo Lastvagnar, Carl-Johan Almqvist.

Det er mye sant i dette, men det er et dårlig argument for han som f.eks kjører inn i betonfundamentet til en bro, selv i lav fart, forteller Almqvist. Og en sjåfør uten belte faller hardt!

- Vi mennesker har ganske enktelt ingen hastighetssensor. Vi kan lese av farten på en måler, men vi har ingenting i kroppen som sier ifra. Sammenlikne det med høydefølelsen. Du hadde aldri slengt deg ut fra fire meters høyde og kun tatt imot med hendene. Det er som å kræsje i 30 kilometers fart uten belte. Vi forstår høyde, men ikke fart, sier Almqvist.

Dette handler også alder og instilling. Mange distribusjonskjørere synes det er en uting å ta av og på beltet hele tiden når man kjører korte strekninger, mens langtransportsjåførene vil ha det bekvemt på arbeidsplassen. Dagens yngre sjåfører er dog oppvokst med setebelter og er flinkere til å bruke det.

Volvo har laget en film om hva som skjer under en velt. Vil du bli skremt til å bruke belte, bør du klikke på filmen til høyre!