Vil redde liv på bensinstasjonene

To ganger har bensinstasjonseier Rune Andersen opplevd at kunder har kollapset. Nå blir alle hans 11 betjente Shell-stasjoner i Akershus og Østfold utstyrt med hjertestartere. – Det er en stor investering, men kan det redde ett liv er det absolutt verd det, sier Andersen.

Rune Andersen (t.v) jobber for å trygge sine kunder og har investert i 12 hjertestartere knyttet til sin drift av Shell-stasjoner. Her sammen med leverandørene fra Trygg Arena, Jørgen Olsen (midten) og Marius Nybø.

Rune Andersen (t.v) jobber for å trygge sine kunder og har investert i 12 hjertestartere knyttet til sin drift av Shell-stasjoner. Her sammen med leverandørene fra Trygg Arena, Jørgen Olsen (midten) og Marius Nybø. Foto: Foto:Karine P. Lillemo

Publisert Oppdatert
Stasjonsmedarbeider Abbas Zaheer utførte livreddende førstehjelp da en kunde kollapset. Nå får han også opplæring i bruk av hjertestarter på arbeidsplassen. Her trener han sammen med Rudi Jensen.

Stasjonsmedarbeider Abbas Zaheer utførte livreddende førstehjelp da en kunde kollapset. Nå får han også opplæring i bruk av hjertestarter på arbeidsplassen. Her trener han sammen med Rudi Jensen. Foto: Foto: Karine P. Lillemo

Følgende stasjoner har nå hjertestarter:

 • Shell Mastemyr
 • Shell Kolbotn
 • Shell Ski
 • Shell Ås E6
 • Shell Rygge (Storebaug) E6
 • Shell Øre (Moss)
 • Shell Sollibrua E6
 • Shell Råbekken (Fredrikstad)
 • Shell Kråkerøy (Fredrikstad)
 • Shell Hafslund (Sarpsborg)
 • Shell Svinesund (Halden) E6

Andersen har i tillegg kjøpt inn en ekstra hjertestarter som skal lånes ut til arrangementer i lokalsamfunnet. Det vil være en ren service, og vil ikke koste noe.

- Jeg har tenkt på dette i flere år, men det var først etter den siste episoden med kollaps at vi fikk fortgang på planene. En eldre kunde falt om på bensinstasjonen, og heldigvis hadde en av våre medarbeidere, Abbas Saheer, tatt livreddingskurs. Han satte i gang med gjenoppliving som fortsatte til ambulansen kom til stedet. Etter dette var valget om å ta investeringen lett.

Fire av Andersens stasjoner ligger langs E6.

- Nå som det går mot ferietid er det ekstra mange langs veien, og jeg vil at våre kunder skal føle seg trygge på at vi tar vare på dem. Alle våre ansatte trenes nå fortløpende i bruk av utstyret, og vil få jevnlig oppfølging på dette. Jeg håper selvsagt at det ikke skal bli nødvendig, men skulle det skje, har vi i hvert fall en bedre mulighet til å hjelpe, sier Andersen.

Retaildirektør i Norge, Anita Sørlundsengen, mener slike initiativ fra forhandlere er svært positive.

- Dette er absolutt et tiltak vi er svært glad for å se at våre forhandlere tar initiativ til. Vi er stolt av å ha en forhandler som tar et slikt samfunnsansvar knyttet til sin stasjonsdrift, sier Sørlundsengen.

Internasjonale skilter viser hvor man kan finne hjertestartere. Disse vil nå også bli å finne på Andersens 11 betjente stasjoner i Akershus og Østfold.

Internasjonale skilter viser hvor man kan finne hjertestartere. Disse vil nå også bli å finne på Andersens 11 betjente stasjoner i Akershus og Østfold. Foto: Foto: Karine P. Lillemo