Volvos nye Trafikk- og sikkerhetssjef setter føreren i fokus

- Med stadig mer avanserte systemer i bilene, er det viktigere enn noensinne å sette fokus på sjåføren, mener Carl Johan Almqvist. Han er Volvos nye trafikk- og sikkerhetssjef.

Carl Johan Almqvist. Han er Volvos nye trafikk- og sikkerhetssjef.

Carl Johan Almqvist. Han er Volvos nye trafikk- og sikkerhetssjef.

Publisert Oppdatert

- Volove er langt fremme med sitt sikkerhetsarbeid. Jeg vil bidra med en økt fokus på føreren, lover Carl Johan Almqvist i en pressemelding fra Volvo.

Han vet hva han prater om. Den menneskelige faktoren ligger bak omkring 75% av alle trafikkulykker, og Volvo har siktet seg inn på den vanligste årsaken: Trøtthet.

Men det er selvsagt mange områder som er viktige. Alkolås er en ting, sikkerhetsbelte en annen. I Sverige dør i snitt fem sjåfører hvert år, fordi de ikke har brukt belte. Globalt sett blir det flere tusen sjåfører som årlig stryker med helt unødvendig, forteller Almqvist.

Han er også opptatt av skolering. I 2009 innfører EU nye krav til førerutdannelsen, der bl.a. sikkerhet er et viktig område. Volvo har allerede et opplegg klart som tilfredsstiller de nye reglene. - En utdannet sjåfør opplever mindre stress, og dette bidrar til en redusert risiko for ulykker, hevder Carl Johan Almqvist. - Vår ambisjon er å bygge sikrere lastebiler som letter arbeidet for sjåføren. Men lastebilen kan aldri ta ansvaret for kjøringen. Den oppgaven er og blir sjåførens.

Almqvist kommer fra stillingen som sjef for Volvo Demo Center i Gøteborg.