Yrkessjåfør – forny sjåførkortet ditt!

Alle sjåfører som kjører med digitale fartsskrivere må sjekke utløpsdatoen på sjåførkortet sitt. Er det over fem år gammelt? Da vil ikke sjåførkortet virke og sjåførene kjører i strid med regelverket. Statens vegvesen ber alle få nytt kort i tide.

Publisert Oppdatert

- Alle må fornye sjåførkortet sitt før utløpsdato, sier seniorrådgiver Ingrid M. Heggebø Lutnæs i Statens vegvesen.

- Dette er en konsekvens av kravet om at alle tungbilsjåfører må bruke digital fartsskriver, som kom som et EU-forordningen i 2006. EU-forordningen sier videre at sjåførkortene må fornyes innen fem år, og dette vil si i 2011.

Møt opp i god tid

- Det er viktig at sjåførene møter opp i god tid på en av våre trafikkstasjoner og søker om å få nytt kort. Vi kan ikke utstede kortet på trafikkstasjonen, men det sendes i posten. Slik er regelverket, beklager Heggebø Lutnæs.

- Sjåførene kan komme opptil 6 måneder før kortet utløper, så møt gjerne opp så snart som mulig.

EU-forordningen krever at alle må søke om fornyelse senest 15 virkedager (altså tre uker) før kortet går ut. Dette sikrer at sjåføren har det nye kortet klart når det gamle går ut.

Sjåførene må møte opp på en trafikkstasjon for å søke om nytt kort. Så får de det tilsendt i posten. Søknadsskjema kan fylles ut på forhånd. Det finnes på vegvesen.no.

Mange må fornye

Totalt forventer Statens vegvesen at ca 20 000 yrkessjåfører må fornye sjåførkortet sitt i løpet av 2011.

Regelverket er likt over hele EØS-området, og sjåfører som har et ugyldig sjåførkort risikerer ikke å få kjøre videre dersom de blir tatt i kontroll.

- Vi ønsker ikke at sjåfører skal risikere ikke å få kjøre videre på grunn av at sjåførkortet er utløpt, så derfor er oppfordringen vår om å få nytt kort sterk og klar, avslutter Heggebø Lutnæs.