60-tonner mot Nedre Foss Gård

Stå utenfor, riv alt innvendig uten å røre bærebjelker og yttervegger....

Volvo EC480EHR Demolition har operativ vekt på 64 tonn, arbeidshøyde på 28,14 meter og max verktøyvekt er 3,5 tonn.
Volvo EC480EHR Demolition har operativ vekt på 64 tonn, arbeidshøyde på 28,14 meter og max verktøyvekt er 3,5 tonn. Foto: Fredrik Saugstad
Sist oppdatert

30 desember brant det i Nedre Foss Gård på Grünerløkka i Oslo. Brannen herjet og lurte seg unna brannvesenet i et og et halvt døgn før den endelig var slukket.

Bygget er verneverdig og det var store ønsker om å bevare så mye som mulig og helst alle ytterveggene.

På oppdrag fra miljøsaneringsfirmaet Nordprodukter AS fikk Norsk Sanerings Service, NSS, maskinoppdraget med å fjerne den brannskadde innmaten på bygget.

Da passet det bra at Volvo Maskin noen dager tidligere hadde levert den nye EC480EHR Demolition til NSS.

For å dirigere rivemaskinens klype helt ned i kjelleren og sørge for at ingen stålbjelker ble skadet, hjalp Johannes Thanke Aspli fra Nord Produkter AS til via radio.
For å dirigere rivemaskinens klype helt ned i kjelleren og sørge for at ingen stålbjelker ble skadet, hjalp Johannes Thanke Aspli fra Nord Produkter AS til via radio. Foto: Fredrik Saugstad
Maskinfører Andreas Hall, sorterte ut fraksjonene fra rivemaskinen og lastet containere fortløpende.
Maskinfører Andreas Hall, sorterte ut fraksjonene fra rivemaskinen og lastet containere fortløpende. Foto: Fredrik Saugstad

Spurv med kanon

Maskinen ble fraktet til branntomta sammen med en Cat 329E og arbeidet foregikk i syv lange dager fra mandag til mandag.  Plassen var svært begrenset og det var dermed ikke plass til mer enn to maskiner, i tillegg til containerne for det sorterte avfallet.

Og det kunne kanskje se ut som man skjøt spurv med kanon ved å bruke en rivemaskin på over 60 tonn og med en arbeidshøyde på 29 meter. Men i dette tilfellet var det vanskelig å fjerne massene helt nede fra kjelleren. Når dette skulle gjøres uten å røre ytterveggene eller de innvendige stålbjelkene, var en rivemaskin med 29 meters rekkevidde faktisk svært nyttig. Maskinfører, Ole-Reidar Holtsdalen, har lang erfaring og måtte stole 100 prosent på kamera på stikka og observatøren som fulgte med fra stillaset i bakgården.

Norsk Sanerings Service sin nyeste maskin, Volvo EC480EHR, ble brukt til å fjerne innmaten. Yttervegger og stålbjelker måtte ikke røres.
Norsk Sanerings Service sin nyeste maskin, Volvo EC480EHR, ble brukt til å fjerne innmaten. Yttervegger og stålbjelker måtte ikke røres. Foto: Fredrik Saugstad
Nytt kontor: Maskinfører, Ole-Reidar Holtsdalen, hadde ikke mer enn fjernet plastikken på førersetet da han satte den i arbeid med brannsanering i Nedre Foss Gård.
Nytt kontor: Maskinfører, Ole-Reidar Holtsdalen, hadde ikke mer enn fjernet plastikken på førersetet da han satte den i arbeid med brannsanering i Nedre Foss Gård. Foto: Fredrik Saugstad

Utfordrende jobb

Anleggsområdet var begrenset og det er Oslo Kommune som eier grunnen rundt bygningen. Her foregår det anleggsarbeider for å lage nytt grøntområde. Men NSS-maskinene fikk rigget seg til og fjernet grovmassene, saneringsjobben fortsetter selvsagt lenge etter NSS er ferdige der. I følge daglig leder i NSS, Torbjørn Haugo, er det ikke tilfeldig at Ole-Reidar ble satt til denne jobben i deres nyeste og største maskin.

– Det er ikke mulig å få fullrost Ole-Reidar, han er vanvittig flink og rolig, det er sånne vi trenger, kommenterer han.

30. desember gikk store deler av det historiske Oslo-bygget tapt i brann. Brannvesenet kjempet mot flammene i 13 timer. Bygget er fra 1802 og er nylig pusset og huset en av Oslos beste restauranter.
30. desember gikk store deler av det historiske Oslo-bygget tapt i brann. Brannvesenet kjempet mot flammene i 13 timer. Bygget er fra 1802 og er nylig pusset og huset en av Oslos beste restauranter. Foto: Fredrik Saugstad
Bygget eies av Christian Rignes, Eiendomsspar AS. Miljøsaneringsfirmaet Nordpordukter AS fikk oppdraget av eier. Nordprodukter har holdt på med riving og sanering siden 1988 og har omtrent 40 ansatte.
Bygget eies av Christian Rignes, Eiendomsspar AS. Miljøsaneringsfirmaet Nordpordukter AS fikk oppdraget av eier. Nordprodukter har holdt på med riving og sanering siden 1988 og har omtrent 40 ansatte. Foto: Fredrik Saugstad
Nedre Foss Gård, slik den så ut 30. januar.
Nedre Foss Gård, slik den så ut 30. januar. Foto: Fredrik Saugstad

Det var uten tvil en utfordrende jobb og det skulle ikke tas for mye bak ytterveggene. Frykten var at ytterveggene skulle rase og Ole-Reidar var dermed helt avhengig av å arbeide fritt for tabber. Han hadde bare så vidt begynt å bli vant til maskinen da AnleggsMagasinet slapp innenfor sperringene på branntomta en lørdags ettermiddag.

NSS øker

NSS har økt maskinparken i det siste, også ved anskaffelsen av den nye 480n. Fra før hadde de en langbom, men ikke en så stor som denne som har arbeidshøyde på 29 meter. De er nå oppe i 22 gravemaskiner med diverse utstyr. I november overtok NSS 70 prosent av aksjene til Miljøvakta, et firma driver mye med prøvetaking og sugebiler, blant annet.

Maskinfører måtte vente til hjelpemannen er klar, da passet det fint å teste maskinens arbeidshøyde.
Maskinfører måtte vente til hjelpemannen er klar, da passet det fint å teste maskinens arbeidshøyde. Foto: Fredrik Saugstad

Denne saken ble første gang publisert 20/03 2016, og sist oppdatert 06/04 2017