Arktisk sommer

Tre spente bygningsarbeidere i Peab - Nilsen & Haukland skal tilbringe hele sommeren på den arktiske øya Jan Mayen – på oppdrag for Forsvarsbygg.

Fra venstre Jørgen Tinnesand og formann Nikolay Øverland i Peab – Nilsen & Haukland.
Fra venstre Jørgen Tinnesand og formann Nikolay Øverland i Peab – Nilsen & Haukland. Foto: Peab – Nilsen & Haukland
Sist oppdatert

Den 7. juni reiste Nikolay Øverland og Jørgen Tinnesand fra Harstad med landgangsfartøyet M/S Maursund, med kurs for Jan Mayen. Kollega Tord Baardsen kommer etter litt senere. De tre skal jobbe på Jan Mayen hele sommeren, før de returnerer med fly tilbake til Oslo 10. august. Det blir en annerledes sommer for de tre bygningsarbeiderne.

– Vi føler oss heldige som får lov til å være med å utføre dette oppdraget. Vi har lang erfaring med å jobbe sammen, og trives godt i hverandres selskap, sier Øverland, som er Peabs formann på prosjektet.

Tord Baardsen i Peab – Nilsen & Haukland.
Tord Baardsen i Peab – Nilsen & Haukland. Foto: Peab – Nilsen & Haukland

Ingen hjemreise før august

I en pressemelding fra Peab går det frem at trivsel og godt samarbeid mellom de tre kollegene vil bli sentralt på sommerens jobboppdrag.

På Jan Mayen er det nemlig ingen telefondekning, og all kommunikasjon foregår via satellitt. Det er heller ikke mulig å komme seg til eller fra øya utenom de bestemte reisetidspunktene. Første fly fra øya i sommerhalvåret er 10. august.

– Det er andre mennesker på jobb der i den samme perioden, så helt alene blir vi ikke. Vi kommer til å samarbeide mye med elektrikere og rørleggere, sier Øverland.

Permafrost i grunnen

Forvaltningen av bygninger på øya er utfordrende. Været preges av den kalde arktiske havstrømmen som møter det varme vannet fra Atlanterhavet.

En del av Peabs oppdrag er oppretting og stabilisering av stasjonsbygget. Det ble reist på slutten av 1950-tallet, og var ment å skulle vare i 10 år. Bygget står på permafrost, er 120 meter langt og 8 meter bredt. Det har tre utstikkere på 70 meters lengde og 8 meters bredde.

– Det er store setninger flere steder i bygget. Vi skal blant annet jekke opp bygget og sikre det, forteller Øverland.

Drømmer om vulkantur

De tre arktiske arbeiderne skal bo i en forholdsvis nyrenovert forlegning. Der er det gjesteinnkvartering med egne soverom og felles bad. De gleder seg, men er også litt spente.

– Det er klart det blir en annerledes sommer. Jeg håper vi får anledning til å utforske øya litt når vi først er der. En tur til øyas vulkan Beerenberg står høyt på ønskelista. Vulkanen er 2277 meter og verdens nordligste, aktive vulkan. Det siste utbruddet skjedde i 1985, sier Jørgen Tinnesand.

På befaring våren 2016. En entusiastisk Nikolay Øverland med vulkanen Beerenberg i bakgrunnen.
På befaring våren 2016. En entusiastisk Nikolay Øverland med vulkanen Beerenberg i bakgrunnen. Foto: Peab – Nilsen & Haukland

Denne saken ble første gang publisert 17/07 2016, og sist oppdatert 06/04 2017