Beregningsfeil førte til en tredjedel av bæreevnen

Dermed gikk det galt da tømmerbilen som veide 31 tonn kjørte ut på trebrua.

Det var tømmerbilsjåfør Arild Båtberget (i helt ny bil) som fikk den stygge overraskelsen med å avdekke konstruksjonsfeilen. Foto: Statens vegvesen
Det var tømmerbilsjåfør Arild Båtberget (i helt ny bil) som fikk den stygge overraskelsen med å avdekke konstruksjonsfeilen. Foto: Statens vegvesen
Sist oppdatert

Brua skulle ha en tåleevne på 65 tonn, men beregningsfeilen førte til at den ble bygget og montert med en bæreevne som kun var en tredjedel av det. Dermed gikk det galt da tømmerbilen som veide 31 tonn kjørte ut på trebrua.

Kvalitetssikret, kontrollert og godkjent

Det er konsulentselskapet Reinertsen AS som har stått for prosjekteringen av brua. Alle tegninger og beregninger er kvalitetssikret internt hos Reinertsen i flere omganger, samt at brua er kontrollert og godkjent av Vegdirektoratet som en del av endelig godkjenning før bygging.

Beregningsfeilen ble gjort hos prosjekteringsselskapet Reinertsen, som sjøl oppdaget og ga beskjed om dette under sin interne gjennomgang i går, torsdag. Det samsvarte med det øvrig ekspertise også kom fram til.

Kvalitetssikring av andre trebruer

-Vi er først og fremst veldig glad for at det har gått bra med lastebilsjåføren. Så vil jeg si at vi på bakgrunn av det vi nå vet også har gjort en ekstra kvalitetssikring av de andre trebruene på anlegget, både visuelt og beregningsmessig. Disse er det ingen feil med, sier prosjektleder for E6-utbyggingen i Gudbrandsdalen, Øyvind Moshagen.

- Har ikke alle svarene ennå

-Hvorfor feilen ikke har blitt avdekket i vårt kontrollarbeid vet vi ikke nå. Det er fortsatt kort tid siden prosjekteringsfeilen ble påvist – og vi har ikke alle svarene ennå. Dette er noe av det som vi selvsagt skal se på videre framover, sier Marit Brandtsegg, som leder Trafikksikkerhet, miljø- og teknologiavdelingen i Vegdirektoratet.

Beregningsfeilen ble gjort hos prosjekteringsselskapet, som sjøl oppdaget og ga beskjed om dette under sin interne gjennomgang i går, torsdag.
Beregningsfeilen ble gjort hos prosjekteringsselskapet, som sjøl oppdaget og ga beskjed om dette under sin interne gjennomgang i går, torsdag. Foto: Geir Hasle
Det er konsulentselskapet Reinertsen AS som har stått for prosjekteringen av brua. Alle tegninger og beregninger er kvalitetssikret internt hos Reinertsen i flere omganger.
Det er konsulentselskapet Reinertsen AS som har stått for prosjekteringen av brua. Alle tegninger og beregninger er kvalitetssikret internt hos Reinertsen i flere omganger. Foto: Geir Hasle

Denne saken ble første gang publisert 19/02 2016, og sist oppdatert 06/04 2017