23948sdkhjf

Grunnarbeidene for Snø:: Verdens største skihall tar form

Det er ikke bare bare å lage kunstig isbre på Lørenskog

I 2019 åpner dørene på det som blir verdens største skihall. Anleggsarbeidene har vært i gang siden oktober 2017 og AnleggsMagasinet besøkte anlegget i februar er de midt i masseforflytningen.

Selvaag, Betonmast Hæhre og Isachsen Anlegg

Byggherre er Selvaag Gruppen som står bak Lørenskog Vinterpark, eller SNØ.

Betonmast Hæhre Romerike og Isachsen Anlegg har dannet et arbeidsfellesskap på prosjektet, noe som blir omtalt som positivt av begge parter. Det er Isachsen Anlegg som tar seg av selve anleggsarbeidet.

– Denne måten å jobbe på fungerer veldig bra, kommenterer Conrad Nilsen, anleggsleder for Betonmast Hæhre Romerike.

Spesiell byggemåte

Grunnarbeidene for hallen som skal romme en 500 meter lang alpinbakke med et fall på 90 meter, byr på noen litt uvanlige utfordringer.

Hallen som bygges inn i terrenget langs E6, blir uten såle eller tradisjonelt gulv. I praksis skal man fryse ned bakken der hallen blir liggende og man lager en kunstig isbre.

Bakken er blitt rensket ned til fjell og sprengt ut, deretter formes bakkeprofilen i sprengstein. Bygget isoleres (for å ikke slippe varme inn) og ved luftkjøling blir det vinter innvendig. Kun hovedbygget i bunn av bakken vil ha en tradisjonell såle med fundamentering til fjell og plate på mark.

13 gravere og fire dumpere

På området var det 13 gravere i gang med masseforflytning, 11 av disse var 30 tonn eller større. Fire dumpere, to dosere, en hjullaster og en vals utgjør maskinparken. 36 mann, inkludert fjellsprengerne var i gang med det som skal bli en profil til en alpinbakke.

Selve byggingen av råbygget skal startet etter påske mens sprengingen pågikk frem til 1.mai. 130.000 faste kubikkmeter skal sprenges ut og sprengsteinen vil brukes til å forme bakkeprofilen. I tillegg kommer omtrent 70.000 kubikkmeter løsmasser som kjøres vekk med en lastebilflåte på mellom 11 til 22 biler.

Ikke business as usual

Espen Snipen, prosjektleder grunn, har vært med Isachsen anlegg siden 2010. Han forteller om noen litt annerledes utfordringer som kommer med et terreng som på det bratteste har stigning på 27 grader. Nå kan det vel ikke sies å være unikt å jobbe i skråning i dette landet, men når den ferdige profilen skal være enda brattere enn terrenget var i utgangspunktet, da blir det mer spesielt.

Fakta: Snø

Lengde alpinbakke: 505 meter

Totalt fall: 90 meter

Bratteste heng: 38 grader

Nedfarter: 3

Bredde: 93 til 25 meter

Langrennsløper: 2 km hvor 1 km er opphengt i takkonstruksjon og 1 km på terreng

Skiheiskapasitet: 5000 mennesker i timen

Terrengpark: Fullstørrelse med rails, blåparkhopp og big-jump

Eiere: Selvaag Gruppen 50%, Canica 42% og Baumann Invest 8%. Canica: Stein Erik Hagen og hans tre barn Baumann Invest: Tidligere storeiere i Toyota Norge

Kommer en enda større:

I Dubai finnes det allerede en 400-meters lang skihall kjøpesenteret Mall of the Emirates, men nå skal det bygges en skihall som er mer enn dobbelt så stor om den 505 meter lange hallen på Lørenskog. Hallen skal ligge midt inne i byen og får startpunktet på toppen av et hotell.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078