Grunnarbeidene for Snø:

Verdens største skihall tar form

Det er ikke bare bare å lage kunstig isbre på Lørenskog

Prosjektet er allerede et godt synlig landemerke sett fra Karighaugen nå i juli.
Prosjektet er allerede et godt synlig landemerke sett fra Karighaugen nå i juli. Foto: Fredrik Saugstad
Publisert Oppdatert

I 2019 åpner dørene på det som blir verdens største skihall. Anleggsarbeidene har vært i gang siden oktober 2017 og AnleggsMagasinet besøkte anlegget i februar er de midt i masseforflytningen.

Den 505 meter lange skihallen på Lørenskog, eller SNØ, har vært et stort anleggsområde godt synlig langs E6.
Den 505 meter lange skihallen på Lørenskog, eller SNØ, har vært et stort anleggsområde godt synlig langs E6. Foto: Isachsen

Selvaag, Betonmast Hæhre og Isachsen Anlegg

Byggherre er Selvaag Gruppen som står bak Lørenskog Vinterpark, eller SNØ.

Betonmast Hæhre Romerike og Isachsen Anlegg har dannet et arbeidsfellesskap på prosjektet, noe som blir omtalt som positivt av begge parter. Det er Isachsen Anlegg som tar seg av selve anleggsarbeidet.

– Denne måten å jobbe på fungerer veldig bra, kommenterer Conrad Nilsen, anleggsleder for Betonmast Hæhre Romerike.

Fra venstre ser vi Ida Johansen, HMS-ansvarlig Isachsen, Geir Olav Røed, driftsleder Isachsen, Jonas Eek, anleggsleder grunn Isachsen, Alexander Johansen, maskinfører og verneombud Isachsen og Conrad Nilsen, anleggsleder for Betonmast Hæhre Romerike.
Fra venstre ser vi Ida Johansen, HMS-ansvarlig Isachsen, Geir Olav Røed, driftsleder Isachsen, Jonas Eek, anleggsleder grunn Isachsen, Alexander Johansen, maskinfører og verneombud Isachsen og Conrad Nilsen, anleggsleder for Betonmast Hæhre Romerike. Foto: Fredrik Saugstad
Nå kan det vel ikke sies å være unikt å jobbe i skråning i dette landet, men når den ferdige profilen skal være enda brattere enn terrenget var i utgangspunktet, da blir det mer spesielt.
Espen Snipen, prosjektleder grunn Isachsen

Spesiell byggemåte

Grunnarbeidene for hallen som skal romme en 500 meter lang alpinbakke med et fall på 90 meter, byr på noen litt uvanlige utfordringer.

Hallen som bygges inn i terrenget langs E6, blir uten såle eller tradisjonelt gulv. I praksis skal man fryse ned bakken der hallen blir liggende og man lager en kunstig isbre.

I alt 13 gravere var på plass da AnleggsMagsinet besøkte bakken i februar.
I alt 13 gravere var på plass da AnleggsMagsinet besøkte bakken i februar. Foto: Fredrik Saugstad

Bakken er blitt rensket ned til fjell og sprengt ut, deretter formes bakkeprofilen i sprengstein. Bygget isoleres (for å ikke slippe varme inn) og ved luftkjøling blir det vinter innvendig. Kun hovedbygget i bunn av bakken vil ha en tradisjonell såle med fundamentering til fjell og plate på mark.

Hallen blir 505 meter lang med med 50.000 kvadratmeter skiareal og totalt fall på 90 meter.
Hallen blir 505 meter lang med med 50.000 kvadratmeter skiareal og totalt fall på 90 meter. Foto: Snø

13 gravere og fire dumpere

På området var det 13 gravere i gang med masseforflytning, 11 av disse var 30 tonn eller større. Fire dumpere, to dosere, en hjullaster og en vals utgjør maskinparken. 36 mann, inkludert fjellsprengerne var i gang med det som skal bli en profil til en alpinbakke.

Selve byggingen av råbygget skal startet etter påske mens sprengingen pågikk frem til 1.mai. 130.000 faste kubikkmeter skal sprenges ut og sprengsteinen vil brukes til å forme bakkeprofilen. I tillegg kommer omtrent 70.000 kubikkmeter løsmasser som kjøres vekk med en lastebilflåte på mellom 11 til 22 biler.

Bakkeprofilen ligger i maskinstyringen fra Leica, i tillegg har Isachsen en stikker og en masseberegner på prosjektet.
Bakkeprofilen ligger i maskinstyringen fra Leica, i tillegg har Isachsen en stikker og en masseberegner på prosjektet. Foto: Fredrik Saugstad

Ikke business as usual

Espen Snipen, prosjektleder grunn, har vært med Isachsen anlegg siden 2010. Han forteller om noen litt annerledes utfordringer som kommer med et terreng som på det bratteste har stigning på 27 grader. Nå kan det vel ikke sies å være unikt å jobbe i skråning i dette landet, men når den ferdige profilen skal være enda brattere enn terrenget var i utgangspunktet, da blir det mer spesielt.

Det har blitt en god del masseforflytning for å lage til bakkeprofilen.
Det har blitt en god del masseforflytning for å lage til bakkeprofilen. Foto: Fredrik Saugstad

Kommer en enda større:

I Dubai finnes det allerede en 400-meters lang skihall kjøpesenteret Mall of the Emirates, men nå skal det bygges en skihall som er mer enn dobbelt så stor om den 505 meter lange hallen på Lørenskog. Hallen skal ligge midt inne i byen og får startpunktet på toppen av et hotell.

Fakta: Snø

Lengde alpinbakke: 505 meter

Totalt fall: 90 meter

Bratteste heng: 38 grader

Nedfarter: 3

Bredde: 93 til 25 meter

Langrennsløper: 2 km hvor 1 km er opphengt i takkonstruksjon og 1 km på terreng

Skiheiskapasitet: 5000 mennesker i timen

Terrengpark: Fullstørrelse med rails, blåparkhopp og big-jump

Eiere: Selvaag Gruppen 50%, Canica 42% og Baumann Invest 8%. Canica: Stein Erik Hagen og hans tre barn Baumann Invest: Tidligere storeiere i Toyota Norge