23948sdkhjf

Aakre anlegg: 19 og 17 år med solid maskinpark

At de er så unge, bor på Haramsøy og har to jobber hver, er ingen hindring.

Møt Jonathan Haram og Kristoffer Aakre på henholdsvis 19 og 17 år.

De driver firmaet Aakre Anlegg og endte opp med å bli en av landets desidert yngste anleggsmaskinkunder under årets Vei og Anlegg.

Som det fremgår av bildene er dette maskinentusiaster.

I det vi går bak driftsbygningene til Norwest på Haramsøy, åpenbarer det seg et lite maskinshow.

En Åkerman EC230 fra 1997, en Cat 314 fra 2011, en Cat 930G fra 2008, en New Holland T1640 fra 2010, en Case 4240, en Haahjem fra 1990 og en JCB 51R—1 fra 2018.

Det er allerede en stor maskinpark for to så unge entreprenører. Nå prates det om behov for en 30-tonner allerede neste år.

Spesielt hvis prosjektet Haram Kraft settes i gang. Det er en vindpark på 66 megawatt planlagt i fjellet på Haramsøy. Her kan det bli stor etterspørsel etter kortreiste steinmasser, og da sitter Aakre Maskin fint til.

Kjøpte ny tilt..på ny maskin

De dro på messa for å kjøpe en tiltrotator, så fikk de et tilbud de ikke kunne avslå. Deres 8-tonner, en JCB 8065 fra 2009, kunne bli tatt i innbytte, mot en splitter ny tiltrotator, på en splitter ny JCB 51R-1.

Flinke, entusiastiske og interesserte

De to ble godt mottatt på standen til JCB-importøren, noe som hadde mye å si. Maskinselger for Rosendal Maskin i Møre og Romsdal, Endre Hoem, så ikke bare to hyggelige maskininteresserte ungdommer, han så en fremtidig maskinentreprenør drevet av to flinke entusiaster.

- Det er tøft at så unge folk tør å satse, kommenterer Hoem.

Full pakke

Maskinen ble også entusiastisk utstyrt med Engcon EC206 S50/S50, SMP grave og pusseskuff, Gjerstad HK og ripper samt Bekamax Pico sentralsmøring, i tillegg til full LED-pakke, AC, bunkringspumpe og gullavtale.

Hvorfor anlegg?

- Interessen har alltid vært der for maskiner, svarer Kristoffer umiddelbart

Faren nikker bekreftende og forteller om da de var i 7-8-års alderen på ferie i Sverige. De hadde fått tak i lekemaskiner og var helt uinteressert i å dra på badeland og slike ting, de var opptatt med å “drive anlegg�? ved campingvogna.

Han synes det er en god idé at sønnen starter med anlegg, man skal holde på med det man er flink til, men de må skrive mer timer, smiler han.

- Han stod og kjørte traktor med plenklipper lenge før han rakk ned til pedalene, legger han til.

Dobbelt opp

Kristoffer går i lære som maskinfører hos Blindheim Maskin og Transport. Når han er ferdig for dagen drar han ut på Haramsøy og jobber i Aakre Anlegg.

Det gjør han sammen med Jonathan som i tillegg jobber for Braute Maskin. Dobbeltjobbingen får nok pågå en stund til.

Fedrene deres, Andreas Aakre og Jan Henning Haram, tar seg av papirarbeidet. Andreas fungerer som daglig leder, det gjør han i tillegg til å drive familiebedriften Norwest AS som produserer stålprodukter til offshoresektoren, blant annet.

Haahjem-klassiker

Ute på gården forteller de om de eldste maskinene. Haahjem-knuseren som har gått rundt 30.000. Den ser realtivt medtatt ut og har vært i drift hos Yri Sand AS hvor den har vært siden den var ny i 1990.

– Men den starter og går godt, forteller Kristoffer.

Han klatrer opp og starter opp den gamle Scania-motoren som fyrer villig opp. Planen er å lakkere opp maskinen og overhale motoren.

Dette er en Haahjem i CTC-serien, modellen heter 100S og ble produsert i et realtivt stort antall i perioden 1986 - 1996. Serienummeret er #90-50 og det eneste behovet tilstandsrapporten nevnte var overhaling eller bytte av dieselmotor.

Det legges ikke skjul på fordelen med at farens bedrift kan produsere stort sett hva det skal være innen stål og kan tilby lakkeringsmuligheter.

Dette gjør de to nevenyttige unge entreprenørene nærmest selvhjulpne og gamle maskiner blir som nye.

Abonner på AnleggsMagasinet

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.172