Pons bruktsenter:

De sørger for gulroten

Pon Equipment bruker god service som gulrot for Cat-kjøp, her er noen av de som sørger for den gulroten.

Her er noen av de som holder beltene i gang på Rudshøgda: Øverst fra venstre: Thomas Bakke og Ruben Sormbroen. På maskinen fra venstre: Magne Brathovde, Henning Kolbu, Arnt Thorvald Dyresen, David Telum, Ole Gudbrandsen (gjemmer seg bak) og Ole Kristian Aamodt.
Foran fra venstre: Jan Erik Jenshus (verksmester), Trond Narmo (formann), Karl Martin Furuseth, Ole Aleksander Haukås, Arnt Olav Skyrud, Magne Dalsveen og Tomas Johansen (utplassert elev).
Her er noen av de som holder beltene i gang på Rudshøgda: Øverst fra venstre: Thomas Bakke og Ruben Sormbroen. På maskinen fra venstre: Magne Brathovde, Henning Kolbu, Arnt Thorvald Dyresen, David Telum, Ole Gudbrandsen (gjemmer seg bak) og Ole Kristian Aamodt. Foran fra venstre: Jan Erik Jenshus (verksmester), Trond Narmo (formann), Karl Martin Furuseth, Ole Aleksander Haukås, Arnt Olav Skyrud, Magne Dalsveen og Tomas Johansen (utplassert elev). Foto: Fredrik Saugstad
Sist oppdatert
Salgssjefen for bruktmaskiner på Rudshøgda, Thomas Brodshaug, foran en utstilt brukt D6 i inngangspartiet på Rudshøgda.
Salgssjefen for bruktmaskiner på Rudshøgda, Thomas Brodshaug, foran en utstilt brukt D6 i inngangspartiet på Rudshøgda. Foto: Fredrik Saugstad

Pons bruktsenter på Rudshøgda setter dette med bruktmaskiner litt i perspektiv. Noen nøkkeltall er 50 ansatte, 3000 kvadratmeters bygningsmasse, 12.000 kvadratmeter tomt og 500 bruktmaskiner i året.

Maskiner kommer inn, selvsagt gjennom innbytte, men det blir også kjøpes inn brukt, også fra utlandet, etter behov og litt på spekulasjon. Og her går det unna.

10 til 15 bruktmaskiner blir omsatt hver uke. På en vanlig måned er det et snittsalg på 50 brukte maskiner og med det holder lagerbeholdningen til halvannen måned. Da teller han med maskiner som ikke er innom senteret på Rudshøgda, men som går rett fra selger til neste eier. Men papirarbeidet håndteres likevel her. Maskiner med høyt timetall, særlig store maskiner, blir som regel eksportert, det blir også håndtert herfra.

Brukte maskiner som kommer blir vasket grundig, en tjeneste de kjøper inn fra nabobygget hvor Brødrene Bjugstad AS holder til (Samme selskap eier tomta og bygningene).

Pon Bruktsenter på Rudshøgda, 3000 kvadratmeters bygg. Oppstillingsplassen huser over 75 bruktmaskiner.
Pon Bruktsenter på Rudshøgda, 3000 kvadratmeters bygg. Oppstillingsplassen huser over 75 bruktmaskiner. Foto: Fredrik Saugstad

Service som gulrot

Christer Baltscheffskij, servicesjef for region øst, mener at Pon skal gi så god service at kunden kjøper Cat for å få tilgang på den servicen. Som en slags gulrot. Og for å ytterligere understreke viktigheten av det kom han med en artig kommentar:

– Alt som går rundt kan gå sundt.

Salgssjef brukt, Thomas Brodshaug, viser oss rundt i det flotte anlegget som fylte to år den den 28. august i år. Lokalene er moderne og trivelige, flere møterom har fått navn fra kjente forfattere i Hedmark og Oppland som Alf Prøysen, Kjell Aukrust og Margit Sandemo.

Det var behov

Det var tydeligvis behov for et slikt anlegg i denne regionen, aktiviteten har hatt en betydelig økning får vi vite. Litt av det ekstra høye aktivitetsnivået tilskrives Felleprosjektet E6 – Dovrebanen, som nå er tatt over av E6-prosjektet Biri – Otta.

Verkstedet på 950 kvadratmeter fremstår som rolig, strøkent og svært moderne. En rekke nye maskinen stod til klargjøring da vi var innom.
Verkstedet på 950 kvadratmeter fremstår som rolig, strøkent og svært moderne. En rekke nye maskinen stod til klargjøring da vi var innom. Foto: Fredrik Saugstad

Strøkent verksted

Vi går inn i verkstedet med seks løp, her er det så rent og ryddig at vi vet mange vil nikke anerkjennende bare av å se det. Plassen der inne deles omtrent 50/50 mellom brukte og nye maskiner. Det skal ikke glemmes at det også er en fullverdig Pon-avdeling her som selger nye Cat-maskiner. Verkstedet sertifiseres en gang i året i henhold til Cats standarder internasjonalt, og det er ikke få standarder. Bare stripene man skal følge for å gå igjennom, kan ikke være for slitt, da får man ikke godkjent.

Foto: Fredrik Saugstad
Bruktkoordinator, Bjørn Karenstuen, var inn og ut med kunder. I løpet av noen timer hadde han solgt fire maskiner.
Bruktkoordinator, Bjørn Karenstuen, var inn og ut med kunder. I løpet av noen timer hadde han solgt fire maskiner. Foto: Fredrik Saugstad

17 mekanikere er ansatt inne på verkstedet, i tillegg til egen mann på «sveisebilen». Brodshaug tror satsingen på mekanikere her på Rudshøgda er avgjørende, men det er også en av nøklene til suksess for Pon Equipment. Han tror den gode markedsandelen hadde vært vanskelig uten den satsingen. I skrivende stund er også ytterligere to mekanikere på vei inn her.

– En annen fordel med å være plassert i denne regionene, er at det er langt enklere å få tak i gode mekanikere her på bygda enn i f.eks Oslo, kommenterer han.

75 maskiners lagerbeholdning, det skal normalt sett holde til halvannen måneds omsetning.
75 maskiners lagerbeholdning, det skal normalt sett holde til halvannen måneds omsetning. Foto: Fredrik Saugstad

Denne saken ble første gang publisert 19/09 2016, og sist oppdatert 06/04 2017