23948sdkhjf

Det startet med skrapmetall

At JCBs viktigste produkt gjennom historien var og er gravelasteren vet de fleste, men at ideen kom fra Norge er ikke like kjent.

23. oktober var det nøyaktig 70 år siden Joseph Cyril Bamford grunnla JCB i sin egen garasje i Uttoxeter i Storbritannia.

For anledningen, 70-årsjubileet, skal det produseres 70 utgaver av 3CX-gravelasteren i retrofarger med røde hjul og skuffer kombinert med hvitt tak.

Kaffetrakter

De er blitt designet for å etterligne den første gravelasteren, 3CIII-modellen. Den hadde rød skuffe og hvitt tak. Maskinen ellers vil være en godt utstyrt 3CX med blant annet egen kaffetrakter i førerhytta. Det er ikke tilfeldig at JCB bruker gravelasteren som symbol på deres jubileum, den utgjør tross alt bærebjelken i fabrikkens historie.

Inspirasjon fra Norge

JCB produserte tidlig i historien Half Track-sett som gjorde det mulig å sette på gummilbelter på traktorer, noe som ga langt bedre feste på glatt underlag.

På en Half-Track-salgstur til Norge i 1952 fikk Joseph Cyril Bamford øye på maskinen som skulle gi han inspirasjonen for deres viktigste maskin noensinne.

En primitiv utgave av en gravelaster. Det er sparsomt med informasjon om nøyaktig hvilken maskin han så, og om det var en «hjemmelaget» variant. Inntrykket la uansett grunnlaget for MK I backhoe, eller gravelasteren.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109