Entreprenør lanserer turisttoget Arctic Train

For Taraldsvik Maskin AS i Narvik går fremtiden på skinner

Daglig leder, Ketil Svenningdal, og Taraldsvik Maskin satser på turisttrafikk til sommeren.
Daglig leder, Ketil Svenningdal, og Taraldsvik Maskin satser på turisttrafikk til sommeren. Foto: Arkiv - Frode Tellevik
Sist oppdatert

Det er de gamle togsettene fra Gjøvikbanen som nå skal bli turistattraksjon på den legendariske Ofotbanen, verdens nordligste elektrifiserte jernbane.

Det nystartede selskapet, Arctic Train, eid av Taraldsvik Maskin AS, satser på turisme i de bratte fjellene fra Narvik mot Bjørnfjell og svenskegrensen. Daglig leder, Ketil Svenningdal, har trua.

Allerede i 2012, da tungt.no besøkte Narvik, var Ofotbanen en viktig del av hverdagen for entreprenøren, men da som oppdragsgiver. Vedlikehold av linjenettet der det i over 100 år har blitt fraktet store mengder malm fra Kiruna bandt, da som nå, opp mye av bedriftens kapasitet.

Skiftarbeid og skyss med eget tog. Slik var livet for Taraldsvik Maskin sine ansatte i 2012. Nå tar entreprenøren det hele et skritt videre.
Skiftarbeid og skyss med eget tog. Slik var livet for Taraldsvik Maskin sine ansatte i 2012. Nå tar entreprenøren det hele et skritt videre. Foto: Arkiv - Frode Tellevik

Ofotbanen er for øvrig en del av Malmbanan, som går mellom Luleå og Narvik. Hvert år fraktes det nærmere 16 millioner tonn gods på denne banen. For det meste jernmalm, men også ARE-toget bidrar godt i den statistikken.

Da vi besøkte TM Maskin i 2012, hadde allerede entreprenøren anskaffet sitt første tog, som dengang ble brukte til å frakte mannskap til og fra arbeidsplassene i ingenmannsland. Den saken kan du lese her:

Ifølge NRK har nå Svenningdal og TM Maskin gått til innkjøp av tre togsett som skal drive charter- og turisttrafikk mellom Narvik og svenskegrensen til sommeren. - Ofotbanen er 42 kilometer lang, har 20 tunneler og går gjennom et svært spektakulært høyfjellslandskap. Ikke ulikt Flåmsbanen, sier han i intervjuet som du kan lese her:

https://www.nrk.no/nordland/turisttog-pa-ofotbanen_-_-den-raeste-turistsatsingen-i-nord-norge-pa-mange-ar-1.14535884

Taraldsvik Maskin har lang fartstid som leverandør av jernbanefaglige tjenester.
Taraldsvik Maskin har lang fartstid som leverandør av jernbanefaglige tjenester. Foto: Taraldsvik Maskin AS

Denne saken ble første gang publisert 09/05 2019, og sist oppdatert 06/05 2019