Totalentrepriser:

Etterlyser flere

Har gode erfaringer med totalentrepriser på tross av flaskehalser

Prosjektleder i NCC, Sven Harald Movold, er fornøyd så langt med totalentreprisen. Underentreprenør Morten Bruvold AS står for masseforflytningen på prosjektet.
Prosjektleder i NCC, Sven Harald Movold, er fornøyd så langt med totalentreprisen. Underentreprenør Morten Bruvold AS står for masseforflytningen på prosjektet. Foto: Fredrik Saugstad
Sist oppdatert

NCC er godt i gang med totalentreprisen flyplasskrysset til 141,4 millioner kroner. Den største forskjellen er prosjekteringsfasen forklarer prosjektleder i NCC, Sven Harald Movold. Totalentrepriser koster mye å regne på, er en tyngre beslutning å ta og man må bestemme seg tidlig. Prosessen for NCC startet fire måneder før de fikk anbudet.

– Nå får vi bare en enklere anbudspakke inneholdende blant annet reguleringsplan, det blir dermed en tyngre anbudsfase og et større arbeidsomfang med større bruk av konsulenter i en begrenset periode, forklarer han.

NCC har 25 personer på prosjektet i skrivende stund. 10 inne og 15 ute som jobber med masseforflytning og flytting av ledningstraseer og lamper. Det er stor fokus på gjenbruk av masser og NCC har vært flittige med sortering og deponering av masser.
NCC har 25 personer på prosjektet i skrivende stund. 10 inne og 15 ute som jobber med masseforflytning og flytting av ledningstraseer og lamper. Det er stor fokus på gjenbruk av masser og NCC har vært flittige med sortering og deponering av masser. Foto: Fredrik Saugstad

Økt risiko men kan bruke egen kompetanse

Totalentrepriser koster entreprenøren mer og øker risikoen. Risikoen blir delvis priset ved å legge på en risikosats på alle enkeltprisene på de forskjellige massene. Eventuelle feil må tas av entreprenøren. Fordelen er likevel at entreprenøren kan utnytte gode ideer og bruke egen spesialkompetanse i større grad.

– Det blir litt mer morsomt å kunne bestemme selv og kunne påvirke prosjektet, kommenterer Movold.

En annen fordel sett fra en riksentreprenørs ståsted, er at det blir færre konkurrenter, noe som kan utgjøre en risiko for byggherren ved at færre kan være med å konkurrere. I følge den erfarne prosjektlederen sitter NCC med en enorm kompetanse og selskapet tåler å kjøre noen slike prosjekter. Han ønsker dermed flere totalentrepriser velkomne, men med et forbehold.

Totalentrepriser koster entreprenøren mer og øker risikoen. Risikoen blir delvis priset ved å legge på en risikosats på alle enkeltprisene på de forskjellige massene.
Totalentrepriser koster entreprenøren mer og øker risikoen. Risikoen blir delvis priset ved å legge på en risikosats på alle enkeltprisene på de forskjellige massene. Foto: Fredrik Saugstad

Flaskehalsen

Det er et begrenset antall konsulenter i markedet, dette kan være en begrensing. Når NCC ringte rundt før dette prosjektet var det flere konsulentselskaper som ikke var i nærheten av å ha nok tid og ressurser. Store prosjekter sluker konsulentkapasitet, og nå er det mye å regne på i Norge. Konsulentene vil dermed utgjøre en flaskehals.  I tillegg må entreprenørene ha ledig tid, det er alltid en begrensning på hva de klarer å ta unna.

– Det er sant at markedet ikke er modent, det finnes begrensinger særlig på anbudssiden og flaskehalsen er og blir konsulentdelen, slår han fast.

 

Denne saken ble første gang publisert 04/12 2015, og sist oppdatert 06/04 2017