Har du lært «underverdenens» fargespråk?

Bakken du trår på er full av kommunikasjon. Det går det kabler og rør på kryss og tvers, usynlig for de fleste. Under fotavtrykkene dine finnes et fargerikt og nøye planlagt system. Har du lært deg fargespråket?

Fargen på kabelrørene under bakken forteller hva slags kabler rørene inneholder.
Fargen på kabelrørene under bakken forteller hva slags kabler rørene inneholder. Foto: Trainor AS–Electri City
Publisert

Kablene og rørene i bakken danner et omfattende nettverk av alt fra høyspentkabler, via kommunale kloakk- og vannforsyningsrør, til fiberoptiske glasstråder. Til sammen snakker vi om tusenvis av kilometer med kraftforsyning og kommunikasjon.

Nasjonal fargekoding

En nasjonal fargekoding sørger for oversikt over rørenes bruksområde: Svart, grå, oransje og blå brukes til kommunale rør (kloakkrør, overvannsrør og vannforsyning), mens gult og grønt brukes på rør for tele- og TV-kabler, og strømforsyningskabler lagt i røde rør. For hver rørtype er det egne krav, for eksempel til hvor og hvordan de skal legges, hvor tykke de skal være osv. For deg som arbeider nær kabler i bakken, er det viktig å kjenne til dette språket, slik at du unngår skade på mennesker og verdier.

Du kan kurse deg på nett

Vil du vite mer om kabler og kabelrør i bakken? E-læringskurset «Aktiviteter nær kraftledninger, kabler i bakken og legging av kabelrør» blir tilgjengelig på trainor.no i januar 2019, og er spesielt rettet mot alle som utfører arbeid nær kraftlinjer og kabler i bakken.