Nå er det cowboytid igjen

En røykfri Lothepus er tilbake på skjermen i siste sesong av Fjorden Cowboys, som starter på TV2 Zebra onsdag 20. februar klokken 22.30

Lothepus tar oss blant annet med til Hardangervidda denne gangen
Lothepus tar oss blant annet med til Hardangervidda denne gangen Foto: Frode Tellevik
Publisert Oppdatert

- Det blir mye fra Hardangervidda, vet jeg. Mye sprenging og sånt, men jeg har ikke sett alle episodene selv, så jeg vet faktisk ikke hva som kommer, sier Leif Einar Lothe på telefon fra anlegget i Tyssedal, der han har fullt opp å gjøre om dagen.

TV-teamet har fulgt ham og kameraten Joar Førde helt frem til nå nylig, så at det vi får se er ferskvare, skal ingen være i tvil om. I tillegg blir det denne gangen mer alvor enn vi er vant med fra den kanten. Kreftsykdommen til Leif Einar fra tidligere i vinter er med, noe han innrømmer at han gruer seg til å se igjen. I tillegg melder TV2.no at Joar brått mistet sin mor i lungekreft på samme tid.

Nå er de begge tilbake i hverdagen, noe Lothepus kan bekrefte. Foruten sorteringen i slagghaugene i Tyssedal, har han for tiden to maskiner gående på et anlegg i Valdres. Men livet er definitivt endret etter strupekreftdiagnosen. Artistkarrièren er satt på vent. Bandbussen står til salgs og rullingsen er historie, bekrefter han.

Dagene går blant annet med her på TiZir i Tyssedal, der Lothepus har femårskontrakt på uttak av jern og utskiping av slagg fra restene fra ovnene på smelteverket
Dagene går blant annet med her på TiZir i Tyssedal, der Lothepus har femårskontrakt på uttak av jern og utskiping av slagg fra restene fra ovnene på smelteverket Foto: Frode Tellevik

Som en oppvarming til kveldens premiere, bringer vi her deler av intervjuet vi hadde med Lothepus i AnleggsMagasinet i fjor.

Vi møter ham i Odda. Innerst i Sørfjorden og øverst i Tokheimsvegen. Det er her han bor.

- Har du fortsatt hønene, spør han mens vi setter oss ned rundt hagebordet med Oddas beste utsikt. Han sikter til det aller første intervjuet han ga, i 2009. Hjemme hos undertegnede fortalte han den gang at han hadde laget CD som han mente passet for lastebil- og anleggsfolket. Og han fikk rett. - Den artikkelen solgte jeg utrolig mye CD'er på. Jeg traff publikumet mitt gjennom AnleggsMagasinet og tungt.no, helt klart.

Leif Einar startet på scratch det året. Etter konkursen i 2004 og fem års karantene, var 2009 året da han skulle prøve å stå på egne bein igjen. Bankene vegret seg. Det var mye surr å rydde opp i etter forrige gang de stolte på den impulsive kremmeren uten interesse for papirarbeid.

Redningen fant han på Utne. En venninne av ekskona hadde gitt gode råd da konkursen var et faktum. "Du skal begynne å jobbe for meg du" var beskjeden hun fikk da Leif Einar bestemte seg for å satse igjen. Og slik ble det. Inger-Mari Raaen hadde handelsskole i bunn og god erfaring med økonomiledelse. Akkurat en sånn Leif Einar trengte å ha på den ene skulderen sin. På den andre satt det fra før en som ikke var nevneverdig opptatt av regelverk.

Kremmeren Lothepus skaffer jobbene
Kremmeren Lothepus skaffer jobbene Foto: Frode Tellevik
Inger-Mari Raaen ordner papirene
Inger-Mari Raaen ordner papirene Foto: Frode Tellevik

I dag er Inger-Mari daglig leder i alle selskapene hans. Og mens Leif Einar drar rundt og snakker med store bokstaver, er det opp til henne å få landet alle ballene han kaster opp i luften resten av uka, innrømmer hun. - No må du roa deg, prøver Leif Einar seg, men vi får en klar følelse av at han erkjenner realitetene her. - Hvis han bestemmer seg for noe, er det jeg som må lande det på riktig måte. Nå har han blitt flink til å ikke handle uten at jeg er med på råd først, det skal sies, innrømmer Inger-Mari.

De to har full lojalitet til hverandre. Det må de ha, ettersom Inger-Mari også tar hånd om privatøkonomien hans. - Jeg har fullt innblikk i livet hans. Og min største kvalitet er nok at jeg er pertentlig. Jeg holder ham i ørene, selv om det ikke er det enkleste i verden. - Men du får ihvertfall godt tak, responderer Leif Einar og flirer. Han føler han har en overformynder i Inger-Mari og det kan han leve godt med.

- Jeg er god til å få tak i jobber og få inn penger, så er det opp til henne å forvalte det i form av å sende regninger og slikt, sier han. Og forvaltningen så langt må vel sies å ha gått strålende. Artisten Lothepus tjente i 2017 hele 6,7 millioner kroner. Penger som igjen skaper nye muligheter.

Leif Einar og "overformynderen" har i fellesskap bygget opp flere selskaper. Sammen eier de utbyggingsselskapet Hardanger Eigedom og Prosjekt Utvikling AS, som har investert i en 160 mål stor tomt i Fjell kommune. Solnut Eigedom er et annet selskap Leif Einar står bak. Og så har vi det private selskapet Lothepus.no, som handler om artisten Leif Einar og alt som er gøy. Og til slutt anleggsfirmaet som det hele startet med, Nå Maskin AS, med seks ansatte.

- Nå må vi ikke glemme Rogdo Trebåtforening oppe i alt dette, påpeker Leif Einar, som har sittet stille noen minutter og hørt på. - Haha, ja det var også en av oppgavene han påla meg. Han skulle kjøpe seg båt og jeg måtte lage forening, smiler Inger-Mari.

- Jeg kan ikke leve uten gravemaskiner, sa Lothepus til AnleggsMagasinet i fjor.
- Jeg kan ikke leve uten gravemaskiner, sa Lothepus til AnleggsMagasinet i fjor. Foto: Frode Tellevik

Lothepus er en kremmer. Det vet alle som har møtt ham og det bærer selskapene hans preg av. Regnskapstallene han og Inger-Mari kan vise frem får selv revisorer til å heve øyenbrynene. Såpass store marginer er sjelden kost, i hvert fall i entreprenørbransjen. Men det kunne fort gått galt.

Markedsverdien av Lothepus gikk til himmels etter at han vant Farmen kjendis i 2017. Maskinfirmaet hadde han ikke tid til og han vurderte en stund å legge det ned. Inger-Mari frarådet sterkt det alternativet, noe han er glad for i dag. I dag lever hardingen godt med begge deler. Er det noe han kommer til å kutte ut, blir det konsertene som ryker først. Det kan fort skje, understreker han. Spesielt etter det som skjedde i vinter.

Etter Farmen-suksessen holdt han 50 konserter og tjente nesten like mye som artist som entreprenør. Et par hundre tusen for en times opptreden var vanlig, men det var et stort team som skulle dele. - Jeg hadde egne folk som forhandlet prisene. Ofte visste jeg ikke hvor jeg skulle opptre heller, når jeg satte meg inn i bussen. Manageren min ordnet alt, sier Lothepus.

I fjor omsatte alle selskapene hans tilsammen for 24 millioner kroner. - Totalt sett er vi en ganske stor bedrift her i Hardanger, og bare artisten Lothepus betalte 2,9 millioner i skatt til samfunnet her i 2017, sier Inger- Mari. - Jeg blir rasforbanna, kommer det fra Leif Einar. Inger-Mari ser ertende på ham. - Det har vært en prosess å få han til å skjønne dette med skatt, innrømmer hun. Derfor har hun også satt som et ufravikelig krav at ingenting skal gjøres svart. Da blir det brått slutt på samarbeidet.

Den siste sigaretten? Bare noen dager etter at dette bildet ble tatt fikk Leif Einar Lothe diagnosen strupekreft. Siden har han vært røykfri.
Den siste sigaretten? Bare noen dager etter at dette bildet ble tatt fikk Leif Einar Lothe diagnosen strupekreft. Siden har han vært røykfri. Foto: Frode Tellevik

Leif Einar er fullstendig klar over hvor han kommer fra. Primadonnanykker funker ikke her, innerst i Sørfjorden. - Hvis du tror du er en gud og at folk er avhengig av deg, da har du tråkket feil. Forutsetningen for at det gikk så bra i Farmen var nok at jeg var den jeg er her hjemme. Hjelpsom og grei mot alle, mener han og får støtte av Inger-Mari. - Leif Einar er en stor gentleman, men han har også en annen side. Han kan være drittsekk også. Jeg har sett den siden. Hvis han er veldig sliten, utålmodig og lei. Da kan han eksplodere. Da går det ut over de som er i nærheten der og da. Men han sier fort unnskyld, sier hun.

På spørsmål om det er den ekte Leif Einar vi får se i TV-serien Fjorden Cowboys, svarer han: - Jeg tar ikke på meg noen rolle, jeg er meg selv, men det blir jo klippet ned fra 300 timer film til 20 minutter på tv, så det er ikke alt dere får se. Den mest ærlige fremstillingen av hvem jeg er, var nok det dere fikk se på Farmen. Jeg kjenner meg igjen i Fjorden Cowboys også, men de viser bare det heftigste av det heftige. Vi gjør andre ting i livet vårt her i Hardanger også, slår han fast.

Lothepus er uansett fortsatt god butikk. Kona Randi er fullt opptatt med nettbutikken som selger merchandise. I tillegg pusher han cider på Vinmonipolet og boxere og ullsokker med Lothepuslogo har inntatt butikkene til Spar Kjøp. I fjor høst ga han også ut strikkebok, av alle ting. - Ikke helt bra for imaget mitt, jeg ser det, men mora mi og Dale Garn presset på, unnskylder han seg før han kjapt skifter tema. - Nå har jeg lurt på å begynne å selge cidermarinert røykeaure. Utrolig gode greier.

Som abonnent sikrer du det alle de gode intervjuene rett hjem i postkassen. Klikk her!