Første av sitt slag i Norge

Ragn Sells tenker nullutslippsanlegg og kjøper elektrisk sorteringsmaskin

En flunka ny Sennebogen 818E er nå en del av kretsløpet til Ragn Sells. Fullelektrisk og med biologisk nedbrytbar hydraulikkolje.
En flunka ny Sennebogen 818E er nå en del av kretsløpet til Ragn Sells. Fullelektrisk og med biologisk nedbrytbar hydraulikkolje. Foto: Fredrik Saugstad
Sist oppdatert

Den første helelektriske sorteringsmaskinen av sitt slag ble den 10.mai offisielt overlevert fra Volvo Maskin til Ragn Sells på Lørenskog.

Kan bli 12 til

Administrerende direktør, Bjørn Hoel i Ragn Sells forklarer at dersom maskinen møter deres forventninger, er det ytterligere 12 sorteringsmaskiner i deres system som kan byttes til elektriske maskiner.

Null utslipps konsept

Regionsjef i Ragn Sells, Raymond Borgersen, forklarer om deres null utslipps konsept. En ide som har festet seg godt i gjennvinningsselskapet. Konseptet er at alle anleggene til Ragn Sells i fremtiden skal være utslippsfrie.

-  Da må vi ha slike maskiner og tanken er at dette skal ut på alle våre anlegg, forklarer Borgersen.

Fullelektrisk 20-tonner

Beltemaskinen er en 20-tonner fra Sennebogen levert av Volvo Maskin ved Knut Grepperud.

Sennebogen 818E har en elektrisk motor på 90 kilowatt, hevbar /senkbar hytte, skuddsikkert glass, ekstra lyspakke, 10 meters rekkeveidde og høydebegrenser, kamera bak og på høyre side, stor hytte og ekstra solide rekkeverk og stigtrinn.

Spare 50 prosent

Maskinen er noe dyrere i innkjøp, men på driftskostnader kan man spare 50 prosent i forhold til en tilsvarende dieseldrevet maskin, forklarer Knut Grepperud.

Les mer om den spennende grønne maskinen og Ragn Sells null utslippsplaner i AnleggsMagasinet Nr.5

En ekstra 250 ampers kurs har blitt lagt opp til sorteringsbygget, ellers er det ingen spesielle tilpasninger for anlegget. Maskinen har 30 meter ledning, men det finnes mange oppgraderingsmuligheter.
En ekstra 250 ampers kurs har blitt lagt opp til sorteringsbygget, ellers er det ingen spesielle tilpasninger for anlegget. Maskinen har 30 meter ledning, men det finnes mange oppgraderingsmuligheter. Foto: Fredrik Saugstad
Den elektriske motoren er på 90 kilowatt. Man trenger ikke service på maskinen før 2000 timer, da skal man ta prøver av olja. Om alt er ok er det 2000 timer til neste intervall, forklarer Knut Grepperud fra Volvo Maskin.
Den elektriske motoren er på 90 kilowatt. Man trenger ikke service på maskinen før 2000 timer, da skal man ta prøver av olja. Om alt er ok er det 2000 timer til neste intervall, forklarer Knut Grepperud fra Volvo Maskin. Foto: Fredrik Saugstad
Fra venstre: Torbjørn Jansrud, Raymond Borgersen, Bjørn Hoel, Knut Grepperud, Martin Hansen, Tom Harald Rudberg og Terje Øvereng.
Fra venstre: Torbjørn Jansrud, Raymond Borgersen, Bjørn Hoel, Knut Grepperud, Martin Hansen, Tom Harald Rudberg og Terje Øvereng. Foto: Fredrik Saugstad
Sennebogen 818E, bortsett fra strømkabel og elektrisk motor er maskinen identisk som en konvensjonell maskin. Ja rent bortsett fra det lave støynivået da, 66 desibel i hytta er svært lavt.
Sennebogen 818E, bortsett fra strømkabel og elektrisk motor er maskinen identisk som en konvensjonell maskin. Ja rent bortsett fra det lave støynivået da, 66 desibel i hytta er svært lavt. Foto: Fredrik Saugstad

Denne saken ble første gang publisert 16/05 2016, og sist oppdatert 06/04 2017