Engcon feirer 30 år

Tiltrotatoren har tatt en reise fra garasjen på det svenske tettstedet Lidsjöberg til en global omsetning på en milliard.

I 1990 startet han selskapet Engcon, og 30 år senere omsetter Stig Engströms livsverk for mer enn en milliard svenske kroner.
I 1990 startet han selskapet Engcon, og 30 år senere omsetter Stig Engströms livsverk for mer enn en milliard svenske kroner. Foto: Engcon
Publisert Oppdatert

Engcon – «Engström Construction» – fyller 30 år i år, står det dagens pressemelding fra den svenske utstyrsprodusenten.

Da Stig Engström for første gang kom over et hurtigfeste for gravemaskiner som kunne snurre og vippe, innså han umiddelbart at produktet ville revolusjonere gravebransjen.

Fra garasjemekking

For 30 år siden kunne jeg knapt drømme om at jeg skulle ha et selskap som omsatte for mer enn en milliard kroner med over 300 ansatte i flere enn ti land, sier Stig Engström.
For 30 år siden kunne jeg knapt drømme om at jeg skulle ha et selskap som omsatte for mer enn en milliard kroner med over 300 ansatte i flere enn ti land, sier Stig Engström. Foto: Engcon

Alt begynte i garasjen til Stig Engström på hjemstedet Lidsjöberg, 70 km nordvest for Strömsund i Nord-Sverige. Der bygde Engström selv ulike prototyper, som deretter ble testet av lokale entreprenører. Selv om han var overbevist om at produktet hadde et enormt potensial, var det en krevende jobb å overbevise andre om dette og å få konseptet til å fungere.

Til en milliard i omsetning

I 1990 startet han selskapet Engcon, og 30 år senere omsetter Stig Engströms livsverk for mer enn en milliard svenske kroner. Det verdensledende selskapet har i dag produkter i alle verdens hjørner.

– Det var en utrolig tøff start med både tekniske og økonomiske utfordringer. Til å begynne med gjorde jeg store tekniske justeringer på produktet, og da var jeg helt avhengig av å få testet produktene ute hos entreprenørene. Det var en del tekniske problemer, samtidig som jeg måtte få inn kapital. Etter noen år begynte produktene å fungere bedre, og stadig flere innovative entreprenører oppdaget hvilken revolusjon tiltrotatoren var. Det er takket være deres støtte og tålmodighet at vi er der vi er i dag, sier Stig Engström.