Begynner å gå lei

På tre år har Sverre Isachsen meldt inn 21 tyverier fra sine fem maskiner.

Det er ingen som bryr seg om noen lenger. Sverre Isachsen mener at det i seg selv kunne hjulpet på.
Det er ingen som bryr seg om noen lenger. Sverre Isachsen mener at det i seg selv kunne hjulpet på. Foto: Fredrik Saugstad
Sist oppdatert

Ingen av de 21 sakene er blitt oppklart opplyser Sverre Isachsen oppgitt til Anleggsmagasinet. Den ellers så svært blide og energirike entreprenøren fra Hokksund har jobbet med maskiner siden han var 12 år gammel, nå begynner han å gå lei.

- Det er så jeg mister lysta på hele greiene, forklarer han.

De tar det som er, og dyrt utstyr er som sukkertøy for dem.

- Hos meg rensker de utstyr tilsvarende en hel maskin i verdi i snitt hvert år
Sverre Isachsen

De bryr seg lite om hvor maskinene står. Alt av lamper og varselblink tar de med seg. Og om de i tillegg finner løst utstyr som planlaser, kompressor eller annet dyrt utstyr, så tar de det også.

Planlagt eller opportunisme

Han tror de går opp løypa og planlegger før de slår til, i andre tilfeller ser det ut som ren opportunisme. I et av tilfellene lå anleggsplassen tett inntil en byggeplass med hyppige vareleveranser med biler fra Baltikum, og han er ikke i tvil om at maskinene hans ble lagt merke til. Der var de inne i en container også, de tok kjettingskrev, adbluedunker, klippeaggregat og annet verktøy.

Stort sett blid og fornøyd, men tyveriraidene mot maskinene gjør det til tider tungt å drive i denne bransjen.
Stort sett blid og fornøyd, men tyveriraidene mot maskinene gjør det til tider tungt å drive i denne bransjen. Foto: Fredrik Saugstad

Sverre anser seg som heldig som ikke har blitt frastjålet maskinstyringssystemer. Men utstyr, som LED-bjelker, varsellamper og kameraer.

Stjeler "en hel maskin" i året

Ødeleggelsene på maskinene gir store kostnader og ekstra problemer.

- Hos meg rensker de utstyr tilsvarende en hel maskin i verdi i snitt hvert år, slår han fast.

Forsinkelsene forplantes

Og når utstyret mangler da de kommer på jobb, forplanter forsinkelsene seg kjapt og ender med at transporten også blir stående. Man får ikke igjen for tapt fortjeneste, og alt det rundt tar mye tid.

Ledningene klippes over og på nye maskiner som er kambusstyrte bør det brukes originale koblinger, eventuelt bytte hele ledningen. Det at maskinene og utstyret er så høyteknologisk i dag, gjør at det tar lengre tid å erstatte og få det til å virke igjen. Mye av utstyret som forsvinner blir solgt på det illegale markedet og selv om leverandørene i noen tilfeller legger inn elektroniske sperringer, klarer de å hacke det.

Ingen bryr seg

- Det er et problem at samfunnet ikke bryr seg om noe lenger.

Om folk før i tiden så en mistenkelig person eller en bil som ikke burde være der, så brydde man seg og kanskje gikk bort for å spørre. Hadde folk brydd seg hadde det kanskje hjulpet tror han. Men den tiden er det slutt på.

Kameraovervåkning og lys

Innsatsen fra politiet er han ikke så imponert over i mange av tilfellene. De kunne helt klart gjort mer, som å sikre spor. Maskinentreprenøren ser ingen annen mulighet enn å forsøke å forebygge dette selv. Han bruker kameraovervåking og belysning.

- Men tyvene gir blanke og bare trekker på seg hettegenseren og fortsetter.

Fordelen med slike systemer er at de kan se at det skjer i sanntid og rykke ut selv, i tillegg til at de da har bilde- og videobevis.

Denne saken ble første gang publisert 08/12 2019, og sist oppdatert 06/12 2019