Funnet sitt yrke

Remi Heggen er elev på anleggsteknikk VG2 på Kalnes utenfor Sarpsborg, han er allerede fast bestemt på å bli maskinfører og trives best med å jobbe ute.

Sist oppdatert

Men det er ingen selvfølge at han skulle klare dette for Remi Heggen fra Halden ble født 7 uker for tidlig, med ryggmarksbrokk. Han kan dermed ikke bruke beina og er rullestolbruker. Dette ser ikke ut til å stoppe Remi fra å jobbe med det han har mest lyst til, nemlig å kjøre gravemaskin. Han var i skrivende stund utplassert i bedrift, så tungt.no tok turen for å slå av en prat.

Bitt av basillen

Mellom Halden og Sarpsborg går gamle Rokkeveien, og her finner vi også Rokkeveien Avfallsmottak. Remi har vært utplassert her i 5 uker. Det har blitt diverse gravearbeider, reparering av voller, planering og veiledningsarbeid på eleven. Det er en fornøyd maskinfører jeg møter, og han har funnet sitt yrke i livet. Han vil kjøre gravemaskin. Etter han fikk lov å være med onkelen ut å prøve litt da han var yngre, ble han bitt av basillen. Han liker dessuten ikke å sitte stille og kontorjobb er det siste han kunne tenkt seg.

Han begynner på jobb 7.30 og holder på til 12.00-tiden. Det er viktig å tilvenne ryggen til denne formen for arbeid, og han merker at kroppen allerede nå tåler mer jobbing i maskinen enn i starten. I løpet av 5 ukers utplassering har han bare tatt noen få dagers pause fra gravingen. Da gjør han annet forefallende arbeid som veiledning for folk som skal kvitte seg med avfall. Opprinnelig tenkte Remi på å bli dyrlege, men høye opptakskrav kombinert med skoletretthet gjorde ikke det så lett. Nå er han svært fornøyd med tilværelsen og håper på å få kjøre graver resten av livet.

Spesialtilpasset Cat

Anleggslinja på Kalnes har fått tilpasset en Cat 307 etter Remis behov. Den har heis med sele, sete med flere innstillingsmuligheter og bedre fjæringskomfort, venstre spaken er avtagbar og spakene på pedalene er forlenget for lettere bruk. Det er Handicare i Moss som har gjort tilpassningene for at Remi skal kunne gjøre en skikkelig jobb på tross av de spesielle utfordringene. Remi synes den fungerer godt og den er ekstra følsom på beltene så han slipper å presse spakene så langt frem for å flytte maskinen.

Utplasseringsperioden går mot slutten, men Remi håper på å komme tilbake til en praksisplass på avfallsanlegget. Han kan fortelle om et trivelig arbeidsmiljø og trivelige folk som har lagt tilværelsen godt til rette for han.

Denne saken ble første gang publisert 02/07 2010, og sist oppdatert 06/04 2017