Hæhre øker førersikkerheten på 41 maskiner

Hæhre Maskinutleie AS øker førersikkerheten i 41 av sine CAT-gravere med sprengingstestede frontrutesystemer fra Hammerglass.

De 12 mm tykke Hammerglass-rutene (en type spesialbelagt polykarbonat) sitter boltet fast i kraftige stålrammer.
De 12 mm tykke Hammerglass-rutene (en type spesialbelagt polykarbonat) sitter boltet fast i kraftige stålrammer. Foto: Hammerglass
Sist oppdatert

De 12 mm tykke Hammerglass-rutene (en type spesialbelagt polykarbonat) sitter boltet fast i kraftige stålrammer. Systemet er bl. a. testet med 3 kg TNT fra 3 meters avstand, og er klassifisert i den nye sikkerhetsstandarden RABS. Rammene hviler mot hyttens A-stolper, så det er A-stolpene som tar imot trykkbølgen ved en eventuell eksplosjon. For at sikkerhetsruten ikke skal skades av steinsprut fra pigging, sitter en offerrute i 4 mm Hammerglass utenpå 12 mm-ruten.

Foto: Hammerglass

Hæhres bestilling er på ca. 1,5 millioner kroner, og er den største bestillingen PON har fått på Hammerglass-produkter.

Dag Strøm er teknisk prosjektleder for PON, og er den som har vært rådgivende for Hæhre i prosessen:

- Vi i PON er overbevist om at dette er fremtiden. De seneste årene har vi fra leverandørsiden lagt store ressurser i å utvikle mer miljøvennlige maskiner. Nå er det førernes tur til å stå i sentrum. Vi er overbeviste om at slike systemer i fremtiden kommer til å bli påbudt på store anlegg. Derfor er det viktig for oss at alle rammene leveres med et sikkerhetssertifikat, avslutter Dag Strøm.

Øket krav fra brukerne

De seneste årene har kravene til øket førersikkerhet blitt stadig mer aktuelt. I 2016 omkom 2 personer i sprengningsulykker, mange flere ble skadet av steiner eller andre gjenstander, som med stor fart ble slynget inn i hytten. Ved sprengningsarbeider er det ikke uvanlig at det finnes udetonert sprengstoff blant steinmassene. Som regel oppdager man disse såkalte forsagere i tide, men om de skulle eksplodere i nærheten av en maskin, løper føreren stor risiko for å skades alvorlig. I Sverige har det i mange år vært påbudt å sikre hyttene med godkjente førervern, men foreløpig finnes ikke denne type spesifikke krav i Norge.

Videreutvikling av sikkerhet

- For oss er det en naturlig videreutvikling av det sikkerhetsarbeidet som preger vår virksomhet, sier daglig leder ved Hæhre Maskinutleie AS, Frank Ole Sørensen.

Sprenging og pigging

- Det handler jo ikke bare om å sikre oss mot udetonert sprengstoff, det finnes også en konstant risiko for førerne ved vanlig piggearbeid, tunnelrensk og steinhåndtering. Vi undersøkte maskinparken, og valgte å begynne med disse drøyt 40 CAT-graverne. På nye maskiner kommer vi til å ha Hammerglass som standard. Nå slipper vi å bruke gitter, og det er enkelt og billig å bytte ut offerruten når den blir slitt», sier Sørensen.  

Hammerglass AB fra Sverige og er et av de ledende selskapene i Europa innenfor uknuselige glassløsninger, og selskapets administrerende direktør, Bengt Nilsson, var på plass ved Arctic Entrepreneur, og kunne glede seg over rekordbestillingen.

– Foruten at det selvfølgelig er et bra tilskudd til vår omsetning så er det fremfor alt et signal om at bransjen tar et stort steg fremover når det gjelder førersikkerheten, kommenterer han i en pressemelding.
 

Denne saken ble første gang publisert 24/01 2017, og sist oppdatert 06/04 2017