Sotrasambandet: Selskapene må mobilisere

Den største bekymringen er at de tre valgte selskapene ikke mobiliserer tilstrekkelig med ressurser og starter opp tilbudsarbeidet raskt nok

Prosjektet på 17 milliarder blir finansiert med bompenger og statlige midler.
Prosjektet på 17 milliarder blir finansiert med bompenger og statlige midler. Foto: Illustrasjon: Rambøll for Statens vegvesen
Publisert

Statens vegvesen har kvalifisert tre leverandører for neste fase i tilbudskonkurransen på rv. 555 Sotrasambandet. De inviteres med videre til avklarings- og tilbudsfasen for kontrakten på OPS prosjektet.

De tre kvalifiserte leverandørgrupperingene er:


Sotra link bestående og eid av FCC Construcción S.A., Salini Impregilo S.p.A., SK Engineering & Construction Co. Ltd. og Macquarie Corporate Holdings Pty Limited

ITIAS bestående og eid av ITINERA S.p.A., IHI Corporation og ASTM S.p.A.

Via Sotra bestående og eid av VINCI Concessions S.A.S., VINCI Highways S.A.S., Acciona Concesiones S.L. og Implenia Switzerland Ltd.

(Navnene på OPS-selskapene de planlegger å etablere er foreløpige, og kan bli endret).

Bekymring: Meget komplisert

Den største bekymringen for øyeblikket, er at de tre valgte selskapene ikke mobiliserer tilstrekkelig med ressurser og starter opp tilbudsarbeidet raskt nok.

Sotrasambandet er meget komplisert og hver meter av prosjektet er utfordrende å bygge. Erfaring fra tidligere OPS-kontrakter er at selskapene ikke kommer skikkelig i gang, noe som medfører at en taper verdifull kunnskap og tid.

Første frist

Første tilbudsfrist er allerede 18 desember i år. Deretter følger en rekke forhandlingsmøter og nye tilbudsinnleveringer.

Annonsere vinneren

Annonsering av OPS-selskap som skal finansiere, prosjekter, bygge, drifte og vedlikeholde Sotrasambandet i 25 år er planlagt i juli 2021.

17.milliarder

Kontrakten på Sotrasambandet har en anslått verdi på rundt 17 milliarder kroner for prosjektering og bygging, pluss drift og vedlikehold over 25 år.

Byggestart

Byggestart er estimert til rundt årsskiftet 2021/22.